"Μαστίγιο και καρότο" από τον Economist σε Ελλάδα και Άνγκελα Μέρκελ

Για ακόμα μια φορά η Αφροδίτη της Μήλου κοσμεί ένα γερμανικό περιοδικό, με το νέο εξώφυλλό του Economist, να είναι αρκετά καυστικό ως προς την Μέρκελ.

Στο νέο εξώφυλλο του οικονομικού περιοδικού απεικονίζεται η Αφροδίτη της Μήλου να οπλοφορεί και να έχει τίτλο “Συνέχισε, Άντζελα, φτιάξε μου τη μέρα”.

Ο Economist, στο άρθρο του, που συνοδεύει στην ουσία και το εξώφυλλο, αναφέρεται στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πιθανό Grexit, στη Άνγκελα  Μέρκελ και τις επιλογές της.

Το περιοδικό χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα, ως “τρελό αριστερό”, θέλοντας να του προσδώσει έναν απρόβλεπτο χαρακτηρισμό, όσον αφορά τις κινήσεις τις οποίες κάνει.

Τον χαρακτηρισμό αυτό το περιοδικό τον στηρίζει στο ότι ο Τσίπρας “κάνει λάθος που δεν θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η λύση είναι να πεισθεί ο κ. Τσίπρας να πετάξει τον τρελό του σοσιαλισμό και να μείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Και συνεχίζει λέγοντας πως “κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας τρελός αριστερός και η κυρία Μέρκελ μετά βίας μπορεί να δεχθεί τα υφιστάμενα σχέδια για το QE”.

Το ίδιο άρθρο, επισημαίνει πως “οι επιπτώσεις ενός Grexit στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν «τουλάχιστον σκληρές και θα γεννούσαν αμφιβολίες αναφορικά με το αν η Πορτογαλία, η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσαν να μείνουν ή να φύγουν από την Ευρωζώνη. Έτσι για την ώρα, η Ελλάδα μπορεί να μη φύγει από το ευρώ. Όμως αν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να κουρέψουν το χρέος, τότε θα χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους Έλληνες που τον ψήφισαν”.

Κατά τον Economist, στο τέλος η Ελλάδα θα αναγκάσει την Ευρώπη να πάρει μερικές σκληρές επιλογές και με λίγη τύχη, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.

“Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να ζουν στον παράδεισο των ηλιθίων αν πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας μπορεί να φέρει εις πέρας όσο λέει. Πέντε χρόνια έπειτα από το ξεκίνημα της κρίσης, οι χώρες του νότου παραμένουν κολλημένες στην σχεδόν μηδενική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Όταν οι πολιτικές φέρνουν τόσο άσχημα αποτελέσματα, είναι κατανοητή και προβλέψιμη μια εξέγερση από την πλευρά των Ελλήνων ψηφοφόρων”.

Στο νέο αυτό δημοσίευμα, το περιοδικό σημειώνει πως ένα πιθανό Grexit θα εξασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον για το ευρώ, καθώς όπως τονίζει, η Ελλάδα ευθύνεται για την οικονομική κρίση.

Το περιοδικό παράλληλα, αναφέρεται και στην στροφή της Μέρκελ, να αποφασίσει να βοηθήσει την Ελλάδα και να τους κρατήσει στην Ευρωζώνη, την ίδια ώρα που, όπως σημειώνει, όλοι ήταν ανήσυχοι αναφορικά με τις χαοτικές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για τις τράπεζες και τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ.

Επιπροσθέτως, ο Economist τονίζει πως οι κεντρώες κυβερνήσεις, της νότιας Ευρώπης, όπως και η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Γαλλία, φοβούνται την περίπτωση της επιτυχίας του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς αυτό θα σημάνει πως η μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ ήταν λανθασμένη και κατά συνέπεια την πλήρη αποτυχία των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν παρθεί σε πολλές χώρες.

Σημειώνει, μάλιστα πως η Ευρώπη “αισθάνεται” πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα στραφούν στα λαϊκιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και στις χώρες τους, “όπως το Podemos στην Ισπανία”.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι συνεχής αρνήσεις της Άνγκελα  Μέρκελ σε οποιαδήποτε προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών για ανάπτυξη και μείωση της λιτότητας, είναι ο δρόμος προς την καταστροφή της Ευρώπης, κάτι που θα έφερνε και την λαϊκή αντίδραση σε όλες τις χώρες.

Καταλήγοντας ο Economist, τονίζει ότι “είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα μπορούσε να επιβιώσει το ευρώ κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και ο μεγαλύτερος χαμένος θα ήταν η Γερμανία”.