Αποχωρεί η Ρωσία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μετά την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, να αφαιρέσει από τη Ρωσία το δικαίωμα ψήφου στο σώμα έως τον Απρίλιο, η ρωσική αντιπροσωπία ανακοίνωσε πως αποχωρεί.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως “ξεκάθαρη έκφραση καταδίκης των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου σε σχέση με την Ουκρανία”.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση.

“Είχαμε ενημερώσει τους συναδέλφους μας πως στην περίπτωση που τα διαπιστευτήριά μας, το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα να παριστάμεθα στα βασικά όργανα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης καταργηθούν, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα, τότε η ρωσική αντιπροσωπεία θα τερματίσει την παρουσία της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, θα αποχωρήσει από την συνεδρίαση και δεν λάβει μέρος έως το τέλος του 2015”.

Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει εντός 24 ωρών την κρατούμενη ουκρανή βουλευτή και πιλότο, Νάντια Σαβτσένκο και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή της ή έστω “να την παραδώσει σε μια τρίτη χώρα”.