ΟΗΕ: Κρίσιμη επισιτιστική κατάσταση στη Σομαλία

Οι ειδικοί του ΟΗΕ, γνωστοποίησαν στοιχεία για την επισιτιστική κρίση στη Σομαλία, τη χώρα που για πάνω από 20 χρόνια είναι βυθισμένη στο χάος.

Αν και η καταστάση τα τελευταία τρία χρόνια βελτιώνεται, ωστόσο περισσότερα από 38.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

“Σχεδόν 202.600 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, τα 38.000 από τα οποία είναι πολύ σοβαρά υποσιτιζόμενα και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν ή να πεθάνουν”, επισημαίνουν οι ειδικοί.

“Το ποσοστό του υποσιτισμού παραμένει πεισματικά υψηλό, με τις προοπτικές για το 2015 να είναι ανησυχητικές”, δήλωσε ο υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στη Σομαλία, Φιλίπ Λαζαρινί.

Σύμφωνα με έκθεση της Μονάδας Ανάλυσης Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφής (FSNAU) του ΟΗΕ και του Δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης για την Πείνα (Fews Net) που χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), 731.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 203.000 παιδιά, παραμένουν σοβαρά υποσιτιζόμενοι και είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.