Oι γυναίκες αχθοφόροι της Μελίγια

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, στη Μελίγια τα “βάρη” τα σηκώνουν οι γυναίκες. Όπως θα δείτε, γυναίκες αχθοφόροι έχουν αναλάβει να μεταφέρουν βαριά δέματα αγαθών για τους εμπόρους, διαμέσου των συνόρων μεταξύ του ισπανικού θύλακα της Μελίγια και το Μαρόκο.

1

Γυναίκες του Μαρόκου μεταφέρουν πακέτα στις πλάτες τους καθώς διασχίζουν την Barrio Chino, σημείο διέλευσης των συνόρων μεταξύ της Μελίγια και το Μαρόκο.

2

Μια γυναίκα περιμένει με τα πράγματά της. Ένα φορολογικό παραθυράκι αναφέρει ότι, εφ ‘όσον οι γυναίκες μπορούν να μεταφέρουν τα δέματα τους, οι συσκευασίες κατατάσσονται ως προσωπικές αποσκευές και ως εκ τούτου χωρίς δασμούς.

3

Πιέζοντας ένα πακέτο σε ένα skateboard κατά μήκος των συνόρων. Η εργασία είναι συνήθως η τελευταία λύση για τις γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι χήρες, διαζευγμένες ή έχουν συζύγους πολύ άρρωστους για να εργαστούν.

4

Οι άνθρωποι περιμένουν στη διέλευση συνόρων. Ένας αυξανόμενος αριθμός των ανέργων ανδρών του Μαρόκου έχουν αρχίσει να μεταφέρουν δέματα, αναγκάζοντας κάποιες από τις γυναίκες να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας.

5

Τα σύνορα είναι ανοιχτά μόνο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα, και μερικές από τις γυναίκες  κάνουν  δύο ή τρία ταξίδια ανά ημέρα.

6

Τα πακέτα των γυναικών μπορεί να ζυγίζουν  μέχρι 80 κιλά.

7

Οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 3-4 € ανά διαδρομή.

8

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο λέει ότι περισσότερα από € 1,4δισ είναι η αξία των εμπορευμάτων που μεταφέρονται κατά μήκος των συνόρων με τις «γυναίκες μουλάρια”  κάθε χρόνο.

9

Το έργο είναι επικίνδυνο και πολλές γυναίκες έχουν σκοτωθεί πάνω στη βιασύνη να περάσουν τα σύνορα πριν από το κλείσιμο.

10

Οι γυναίκες περιμένουν με τα πακέτα τους κατά τη διέλευση των συνόρων.