Νεκροί οι δύο Έλληνες χειριστές του F-16 στην Ισπανία και οκτώ Γάλλοι

Επιβεβαιωθεί ο θάνατος των δύο Ελλήνων χειριστών και οκτώ Γάλλων που βρίσκονταν στο έδαφος κατά την πτώση του αεροσκάφους.

Οι Έλληνες πιλότοι:

Πρόκειται για τον Αθανάσιο Ζιάγκα, 31 ετών, παντρεμένος με ένα γιο και μια κόρη. Ο χειριστής είχε συνολικά 1128 ώρες πτήσεις εκ των οποίων οι 524 σε F-16.

Ο Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με έναν γιο, επίσης έχασε τη ζωή του. Ο χειριστής είχε 1459 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του εκ των οποίων 872 σε F-16. Και οι δύο ήταν πολύ έμπειροι πιλότοι.

Το ιστορικό του ατυχήματος: 

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε, σε συνδυασμό με το ότι, σύμφωνα με τις πηγές, το αεροσκάφος χρησιμοποιούσε τοξική ουσία για καύσιμο (υδραζίνη) καθυστέρησε και δυσκόλεψε ιδιαίτερα τη διάσωση των υπόλοιπων θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στις 16:40 ελληνικό F-16 κατέπεσε στην τεχνική βάση που ήταν σταθμευμένα κι άλλα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Αλμπασέτε στην Ισπανία, κατά την απογείωσή του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Οι πρώτες πληροφορίες από την El Pais και την El Mundo έκαναν λόγο για δύο νεκρούς και δέκα τραυματίες. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες μιλούν για δέκα νεκρούς  και πάνω από δέκα τραυματίες.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας που διερευνά τα αίτια του ατυχήματος, κατά την απογείωση πήρε απότομη κλίση το αεροπλάνο, οι χειριστές του το εγκατέλειψαν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση του πληρώματος, ωστόσο μάρτυρες ισχυρίζονται ότι είδαν ένα αλεξίπτωτο να πέφτει.

Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες τεχνικοί εδάφους.

Ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το συμβάν.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

A

B