ΟΗΕ: Νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντίπαλες δυνάμεις της Λιβύης

Νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη προγραμματίζεται να διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, ανάμεσα στις αντίπαλες δυνάμεις της Λιβύης, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χθες Κυριακή. Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι ένοπλοι απήγαγαν τον υφυπουργό Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Στην Μπάιντα, έδρα της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, ένοπλοι απήγαγαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Χάσαν αλ Σάγιρ, μέσα από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Όμαρ αλ Ζάνκι.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι και η εκλεγμένη Βουλή έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν στην ανατολική Λιβύη αφότου η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που αποκαλείται Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την Τρίπολη το περασμένο καλοκαίρι, διόρισε δική της κυβέρνηση και αποκατέστησε το παλιό κοινοβούλιο.

Προσπαθώντας να δώσει μια ώθηση στις διαπραγματεύσεις, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν δύο γύροι διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία.

Ο πρώτος γύρος θα αφορά βασικά πολιτικά ζητήματα και θα διεξαχθεί σήμερα, ενώ στον δεύτερο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων.

Η επιδίωξη του ΟΗΕ είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά ο Οργανισμός κρίνει πως είναι πιο ρεαλιστικό να επιδιωχθεί η επίτευξη πιο μετριοπαθών στόχων, όπως να επιτευχθούν εκεχειρίες τοπικά και να συμφωνηθεί ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν στο έδαφος της Λιβύης.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΗΕ για τη διοργάνωση νέων διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε την ώρα που νέα επεισόδια βίας καταγράφονταν στη Λιβύη.