Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: Βίεες συγκρούσεις με τουλάχιστον 4 νεκρούς

Όπως μετέδωσε το Reuters, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και διαδηλωτών.

Η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν την αλλαγή στη νομοθεσία, που θα έφερνε την αναβολή των εθνικών εκλογών του 2016, φέρεται να είναι η αιτία των συγκρούσεων.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις και μέλη της προεδρικής φρουράς είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Κινσάσα. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης στην Γκόμα, στο ανατολικό Κονγκό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λαμπέρτ Μεντέ αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, ενώ είπε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων.

Παράλληλα προσέθεσε πως “ιδιωτικοί φρουροί πυροβόλησαν θανάσιμα δύο πολίτες οι οποίοι λεηλατούσαν μια ιδιωτική αποθήκη. Επτά αστυνομικοί και τρεις ακόμα πολίτες μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο”.

Ο Μάρτιν Φαγιούλου, πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης, “Δέσμευση για την Ιθαγένεια και την Ανάπτυξη”, δήλωσε ωστόσο ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στην Κινσάσα.