Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ντάισελμπλουμ - Ποιος είναι το φαβορί (φωτός)

Τέσσερις είναι τελικά οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Υποψηφιότητα υπέβαλαν η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Στα φαβορί είναι ο Πορτογάλος σοσιαλιστής, Μάριο Σεντένο.

Ο Πορτογάλος φαίνεται ότι έχει την υποστήριξη των χωρών του Νότου, οι οποίες είναι αρκετές ψήφοι.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον δέκα ψήφους). Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει δέκα ψήφους, ο νυν πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει έναν-έναν ιδιαιτέρως για τις ψήφους που έχουν λάβει, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται μέχρι κάποιος από τους υποψηφίους να λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Τέλος ο νικητής θα ανακοινωθεί στους υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Eurogroup αμέσως μετά. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου 2018 και η θητεία του θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.

 

Προτεινόμενα για εσάς