Τσαντ: Διαδήλωση υπέρ των στρατιωτικών επεμβάσεων στο Καμερούν και στη Νιγηρία

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέδωσε σήμερα Σάββατο 17 Ιανουαρίου, πως συμμετείχαν δεκάδες – χιλιάδες άνθρωποι, στην πορεία “υποστήριξης του πληθυσμού προς τον στρατό του Τσαντ”, ο οποίος ξεκινάει επιχειρήσεις στο Καμερούν και στη Νιγηρία εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Ανάμεσσα στους διαδηλωτές ήταν και ο πρωθυπουργός Καλζεμπέ Παϊμί Ντεμπέ, οι οποίοι, κρατώντας σημαίες του Τσαντ και φωνάζοντας στα γαλλικά και τα αραβικά συνθήματα όπως: “Να διώξουμε από το έδαφός μας τις δυνάμεις του κακού”.

Σ’ενα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, αναγραφόταν: “Εκφράζουμε την υποστήριξή μας προς τον στρατό. Ο λαός του Τσαντ υποστηρίζει τους καμερουνέζους και νιγηριανούς αδελφούς στη μάχη τους εναντίον της τρομοκρατίας. Όλοι πίσω από τον πρόεδρο Ντεμπί και τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας για να αναλάβουμε τις προκλήσεις της ειρήνης και της ασφάλειας στην Αφρική”.

Σε δηλώσεις του ο ο πρωθυπουργός Καλζεμπέ Παϊμί Ντεμπέ, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η σημερινή πορεία είναι ένα ισχυρό σημάδι, μια προειδοποίηση προς την Μπόκο Χαράμ και κυρίως μια πορεία ειρήνης για να προστατεύσουμε τα ζωτικά συμφέροντά μας, για να προστατεύσουμε την οικονομία μας, για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Τσαντ”.

Ο δήμαρχος της Ντζαμένα Άλι Χαρούν, δήλωσε: “Κάνουμε πορεία υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας των γειτόνων μας, αλλά και για να πούμε όχι στην αίρεση Μπόκο Χαράμ που εμποδίζει τις οικονομικές δραστηριότητες ανάμεσα στη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ”.

Ο στρατός του Τσαντ άρχισε χθες, Παρασκευή, να κινείται προς το γειτονικό Καμερούν για να δώσει μάχη εναντίον της Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει πολλαπλασιάσει τις επιδρομές της εκεί από τις βάσεις της στη βορειοανατολική Νιγηρία.