Reuters: Ρωγμές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το ν/σ για την αλλαγή φύλου στα 15

“Ρωγμές” προκαλεί στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου από τα 15 χρόνια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.
“Το άρθρο που ορίζει ότι η ταυτότητα φύλου θα μπορεί να γίνεται από την ηλικία των 15 ετών έχει προκαλέσει ρωγμές στο συνασπισμό του Αλέξη Τσίπρα. Ο σύμμαχός του, οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες, είπαν ότι δεν θα το ψηφίσουν εκτός εάν το όριο ηλικίας ανέβει στα 17 έτη” σημειώνεται στο κείμενο.
Κι ακόμη το Reuters καταγράφει και τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία, σημειώνει, έγινε μεν δεκτή από ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως την ίδια στιγμή ανάδειξε τις πολιτικές διαφορές και τις διαφωνίες της εκκλησίας.
Και συμπληρώνει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει μεγάλη επιρροή, το έχει κατακρίνει ως ανήθικο, ενώ οι ακροδεξιοί αποκαλούν το νομοσχέδιο “τερατούργημα”. Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν νομική αλλαγή φύλου δύο φορές και πως οι αιτούντες δεν πρέπει να είναι παντρεμένοι. Ενα δικαστήριο θα κρίνει το αίτημά του».
Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου τότε θα πρέπει αφενός να τους έχει αναγνωριστεί «διαταραχή ταυτότητας φύλου» και αφετέρου να έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση των αναπαραγωγικών τους οργάνων. «Αυτή η πρακτική έχει ευρέως καταδικαστεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν και είναι κοινή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» προστίθεται στο κείμενο.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττα Καβαδία μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι «το να έχει κάποιος πρόσβαση στην αγορά εργασίας, το να μπορεί να ταξιδεύει ή το να μπορεί στην καθημερινότητά του να έχει το όνομα που θέλει και που ανταποκρίνεται σε αυτό που νιώθει, δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Στο τηλεγράφημα υπάρχουν και δηλώσεις διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα χθες το απόγευμα. «Περιμένω με ανυπομονησία! Τη στιγμή που θα περάσει το νομοσχέδιο θα αλλάξω το φύλο μου» είπε η Ραφαέλα, συμπληρώνοντας ότι περιμένει αυτή τη στιγμή εδώ και 27 χρόνια.