Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Χιου Χέφνερ, ο ιδρυτής του θρυλικού περιοδικού Playboy

Ο Χιου Χέφνερ, ο θρυλικός ιδρυτής του περιοδικού Playboy, πέθανε στη θρυλική έπαυλη Playboy, χθες Τετάρτη, σε ηλικία 91 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε μέσω Twitter και το Playboy: «Ο άνδρας είδωλο και ιδρυτής του Playboy Χιου Χέφνερ πέθανε. Ήταν 91 ετών. Ας αναπαυθείς εν ειρήνη Χεφ».

 

Όπως ανέφερε το περιοδικό People, ο Χέφνερ πέθανε από φυσικά αίτια και «έφυγε ειρηνικά» ενώ περιβαλλόταν από αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο γιος του Κούπερ, που είναι ο δημιουργικός διευθυντής στην Playboy Enterprises είπε: «Ο πατέρας έζησε μια εξαιρετική και γεμάτη ζωή ως πρωτοπόρος των μίντια και του πολιτισμού και ήταν ηγετική φωνή πίσω από μερικά από τα σπουδαιότερα κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα της εποχής μας, υποστηρίζοντας την ελευθερία του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την σεξουαλική ελευθερία. Προσδιόρισε έναν τρόπο ζωής και ένα ήθος που αποτελούν την καρδιά του Playboy, μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες της ιστορίας. Η απώλειά του είναι σημαντική για πολλούς, μεταξύ αυτών της συζύγου του Κρίσταλ, της αδερφής μου Κρίστι και των αδερφών μου Ντέιβιντ και Μάρστον και όλων εμάς στις εκδόσεις Playboy».

Ο Χέφνερ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1926, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και εργάστηκε ως κειμενογράφος στο Esquire πριν αποφασίσει να δημιουργήσει το περιοδικό Playboy τον Δεκέμβριο του 1953, όταν στην αμερικανική τηλεόραση επιτρεπόταν να ειπωθεί ακόμα και η λέξη «έγκυος».

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού βγήκε μέσα από την κουζίνα του με μόλις 8.000 δολάρια που συγκέντρωσε από επενδυτές, και περιείχε γυμνές φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε που είχαν τραβηχτεί χρόνια πριν. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 50.000.

Το περιοδικό έγινε γνωστό για το σεξουαλικό του περιεχόμενο, αλλά και για όσους έγραφαν σε αυτό όπως ο Ray Bradbury, ο Ian Fleming, ο Joseph Heller, ο Jack Kerouac και η Margaret Atwood.

Η κυκλοφορία του έφτασε τις 200.000 μέσα στο πρώτο έτος και ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια την δεκαετία του 1970.

Το επόμενο επιχειρηματικό βήμα του Χέφνερ ήταν μία σειρά από κλαμπ σε όλο τον κόσμο στα οποία οι σερβιτόρες φορούσαν αποκαλυπτικά κοστούμια και αυτιά από λαγουδάκια, που ήταν και το σήμα του περιοδικού.

Όταν ρωτήθηκε από τους New York Times το 1992 για ποιο επίτευγμά του ήταν περισσότερο υπερήφανος, ο Χέφνερ είχε απαντήσει: «Για το ότι άλλαξα την συμπεριφορά απέναντι στο σεξ. Ότι οι καλοί άνθρωποι μπορούν να ζουν μαζί τώρα. Ότι  “απολύμανα” την έννοια του προγαμιαίου σεξ. Αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση».

Για το εξώφυλλο του Playboy είχαν φωτογραφηθεί εκατοντάδες σταρ, όπως: η Νικόλ Κίντμαν, η Κέιτ Μός, η Μπο Ντέρεκ, η Σαρλίζ Θερόν, η Ντριου Μπάριμορ, η Φάρα Φόσετ, η Λίντα Έβανς.