Νέα απειλή απ' τη Β. Κορέα: "Προοίμιο για το Γκουάμ ο πύραυλος πάνω απ' την Ιαπωνία"

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επανήλθε ακόμη πιο απειλητικός μετά την χθεσινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12, πάνω από την Ιαπωνία, και δήλωσε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγιάνγκ ότι αυτή ήταν η απάντηση της Βόρειας Κορέας στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ είπε: «Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ».

 

 

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν (κοντά στην Πιονγκγιάνγκ) και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πριν σπάσει σε τρία κομμάτια και πέσει στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ ( 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τη Βόρεια Κορέα).

 

 

Η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.