Οκτώ άτομα αγνοούνται μετά από την κατολίσθηση στις Άλπεις

Οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά από την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε απομονωμένη περιοχή των ελβετικών Άλπεων, στο χωριό Μπόντο, κοντά στην Ιταλία.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα ζευγάρι Αυστριακών είναι μεταξύ των αγνοούμενων. Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Blick, οι υπόλοιποι αγνοούμενοι είναι τέσσερις Γερμανοί και δύο Ελβετοί.

Ωστόσο μια ομάδα έξι αλπινιστών, οι συγγενείς των οποίων φοβήθηκαν ότι παρασύρθηκαν από την κατολίσθηση, εντοπίστηκαν στην Ιταλία. Οι αρχές έχουν δημιουργήσει μια περιοχή ακτίνας 5 χιλιομέτρων στην οποία απαγορεύονται οι πτήσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες των διασωστών.

Όπως αναφέρει η Blick επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα σε όλα τα σημεία της περιοχής. «Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με τους αγνοούμενους», δήλωσε ο Μάρκους Βάισερ.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε την Τετάρτη στις 09:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας). Μια μάζα βράχων 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στην κοιλάδα πίσω από το μικρό χωριό Μπόντο στο καντόνι Γκρισόν.
Η κατολίσθηση στη συνέχεια έφτασε έως το χωριό.

Η αστυνομία απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους από το χωριό, κάποιους με ελικόπτερα, υπό τον φόβο νέας κατολίσθησης, ενώ απομακρύνθηκαν και οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε δύο καταφύγια.
Συνολικά από την κατολίσθηση υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν δώδεκα κτήρια, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στο Μπόντο. Η κεντρική οδική αρτηρία της νότιας κοιλάδας του Γκρισόν παραμένει κλειστή.