Παγκόσμιο "μούδιασμα": Ο Κιμ απειλεί με πυραύλους τη νήσο Γκουάμ - Ο Τραμπ με «φωτιά και οργή»

Λάδι στη φωτιά στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, έριξε δημοσίευμα της «Washington Post», το οποίο επικαλούμενο εμπιστευτική έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA) αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα έχει πλέον κατορθώσει να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή σε σμίκρυνση η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο.

“Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Βόρεια Κορέα, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη”, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η ασιατική χώρα πραγματοποίησε δύο πετυχημένες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων – τις πρώτες στην ιστορία της – αποδεικνύοντας ότι πλέον μπορεί να πλήξει ακόμα και τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club δεν έκρυψε την οργή του για την είδηση αυτή, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ». Και πρόσθεσε: «Έχει υπάρξει πολύ απειλητικός ξεπερνώντας μία φυσιολογική κατάσταση και όπως είπα θα γνωρίσουν φωτιά, οργή και δύναμη που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος».

Ως ήταν αναμενόμενο, η Βόρεια Κορέα δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση και κατόπιν ανακοίνωσε ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απάντηση ήρθε δια στόματος εκπροσώπου του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, όπου προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Ταυτόχρονα, και δεύτερος εκπρόσωπος του στρατού, απείλησε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Κυρώσεις και απειλές

Το Σαββατοκύριακο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε ομόφωνα την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, ως απάντηση για τις βαλλιστικές δοκιμές του τελευταίου διαστήματος.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών που εξάγει η Βόρεια Κορέα. Απαγορεύουν επίσης την πρόσληψη περαιτέρω βορειοκορεατών εργατών σε χώρες του εξωτερικού – κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία – από όπου στέλνουν χρήματα στην απομονωμένη πατρίδα τους.

Οι ποινές εκτιμάται ότι μπορούν να «κόψουν» κατά ένα-τρίτο τα ετήσια έσοδα της Βορείου Κορέας από το εμπόριο, που υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρό συνάλλαγμα.

Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να την απομονώσουν και έχει ορκιστεί εκδίκηση, αρνούμενη να θέσει σε διαπραγμάτευση το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τους φόβους ότι το βορειοκορεατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για ολόκληρη την υφήλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες χώρες, υποστήριξε ο Ρι Γιόνγκ Χο θα βρεθούν στο στόχαστρο μόνον εάν υποστηρίξουν τυχόν αμερικανική επίθεση.