Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ, στο Διαδίκτυο και στα Μέσα Μεταφοράς αποφάσισαν οι Υπουργοί της G10 στο Παρίσι
Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ ως ένα από τα βασικά μέτρα στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών 10 ευρωπαϊκών χωρών και ο Αμερικανός ομόλογός του, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ που συναντήθηκαν, εκτάκτως, στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Γάλλου υπουργού Μπερνάν Καζενέβ. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την μεγαλειώδη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας που έλαβε χώρα στη γαλλική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και Αυστρία. Ουσιαστικά, πρόκειται για τις ευρωπαϊκές εκείνες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή της τρομοκρατίας και οι οποίες από τον Μάη του 2014 έχουν σχηματίσει τη λεγόμενη ομάδα των G10.
Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε, μετά την συνάντηση, αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων «εντοπισμού και ελέγχου» των ευρωπαίων υπηκόων που διασχίζουν τα «εξωτερικά σύνορα» της ΕΕ. Κοινή αντίληψη, επίσης, είναι το ότι στο πλαίσιο της λήψης αυτών των μέτρων σήμερα υπάρχει «επείγουσα και κρίσιμη ανάγκη» για την εγκατάσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής των δεδομένων που παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες. Οι υπουργοί έκριναν επιπλέον «επιτακτική» τη συνεργασία με τις εταιρείες παρόχους του διαδικτύου προκειμένου να αναγνωρίζονται και ταχέως να αποσύρονται τα «περιεχόμενα που υποκινούν το μίσος και τον τρόμο» προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο η προπαγανδιστική ζημιά που κάνουν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μπερνάρ Καζενέβ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες που διεξάγονται υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου και τους ελέγχους των ευρωπαίων υπηκόων που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στη βάση όπως είπε, συγκεκριμένων κριτηρίων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε γνωστό ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να διοργανώσει στις 18 Φεβρουαρίου σύνοδο με θέμα την εξέταση της λήψης επιπλέον μέτρων για την ενίσχυση της μάχης «κατά του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Έλληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο ο Μπερνάρ Καζενέβ ευχαρίστησε για τη σταθερή δέσμευσή του, «από τη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του, να συνοδεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η Κομισιόν, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο κ. Αβραμόπουλος, από την άλλη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη ενωμένη ως προς την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της αλλά και να δώσει μια «κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση σε αυτήν την πρόκληση». Αναγνωρίζει ότι «το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην ΕΕ είναι πραγματικό και αυξανόμενο» και εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της στους εξής άξονες: στην ενίσχυση της πρόληψης της ριζοσπαστικοποίηση ατόμων, στη βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στην καλύτερα ανίχνευση εγκαίρως των απειλών και στην σύσταση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διαβίβασης δεδομένων από τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και από άλλα μέσα μετακίνησης, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτό «θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».