Κυβερνοπόλεμος: Renault, FedEx, Telefonica ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν χτυπηθεί!

Τουλάχιστον 100 χώρες, 50.000 στόχοι κυρίως σε Βρετανία, Ρωσία, Ινδία, Ουκρανία και Κίνα, δημόσιες υπηρεσίες, κυβερνητικά όργανα και εταιρίες κολοσσοί είναι τα μέχρι τώρα «θύματα» του ιού #WannaCry.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα πριν λίγο η γαλλική εταιρεία Renault, αναστέλλει την παραγωγή της στη Γαλλία!

Στο στόχαστρο των χάκερς βρίσκονται ακόμη: η ισπανική εταιρία Telefonica, η αμερικανική μεταφορική FedEx, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, πανεπιστήμια και σχολεία στην Νότιο Κορέα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Οι επιθέσεις έχουν σημάνει συναγερμό σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, η υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε «Cobra meeting» (Cabinet Office Briefing Room A) για να αντιμετωπιστεί η απειλεί και να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Στην Ιαπωνία, ο υπεύθυνος Ασφαλείας της κυβέρνησης, William Saito δήλωσε ότι οι αρχές εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, χωρίς όμως να αναφέρει πόσοι και ποιοι οργανισμοί έπεσαν θύματα της επίθεσης.

Σε Ινδονησία και Νότιο Κορέα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε σχολεία, πανεπιστήμια και πανεπιστημιακές κλινικές, χωρίς να γνωρίζουν ακόμη ακριβώς όλα τα θύματα των στόχων.

Ο επιθετικός ιός #WannaCry, που άρχισαν από χθες να εξαπολύουν οι χάκερ, παραλύοντας υπολογιστές, ζητά με εκβιαστικό τρόπο πληρωμή με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin προκειμένου να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, Deutsche Welle