Κυβερνοπόλεμος: «Δεν ξέρουμε αν η επίθεση προκλήθηκε από ξένη κυβέρνηση» λένε οι Βρετανοί – «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας» δηλώνουν οι G7

Η βρετανική κυβέρνηση, το πρώτο θύμα των χάκερς που είδαν το Σύστημα Υγείας τους να πλήττεται απ’ το κακόβουλο λογισμικό WannaCrypt, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίθεση να προκλήθηκε από μια ξένη κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας, Άμπερ Ραντ, στο ραδιόφωνο του BBC «Δεν μπορούμε να σας πούμε ποιος ήταν πίσω από την επίθεση. Οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.» Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας συνεργάζεται με τις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και με την εθνική εγκληματολογική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστεί ποιος προκάλεσε την επίθεση, και τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η επίθεση προκλήθηκε από μια ξένη κυβέρνηση.

Πάντως, αποφασισμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της ολοένα αυξανόμενης απειλής των διεθνών κυβερνοεπιθέσεων αναμένεται να δώσουν σήμερα Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης της συνάντηση που πραγματοποιούν στο Μπάρι της Ιταλίας.
Ακούγεται ειρωνικό αλλά η συζήτηση για τις κυβερνοεπιθέσεις ήταν ήδη προγραμματισμένη, πριν την χθεσινή παγκόσμια κυβερνοεπίθεση.

Στο σχέδιο δήλωσης μάλιστα που είδα το Reuters αναφέρεται το εξής: «Αναγνωρίζουμε πως τα κυβερνοεπεισόδια αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή για τις οικονομίες μας και πως πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις οικονομικής πολιτικής.»