Κυπριακή ΑΟΖ: Αμερικανική παρέμβαση για τις τουρκικές προκλήσεις

Μηνύματα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και γενικότερα για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή έστειλαν οι ΗΠΑ μέσω των πρεσβειών τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» χαιρέτισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι ισχυρές Δημοκρατίες με ισχυρούς θεσμούς και αυτό βοηθά στις πολιτικές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε απλώς «ξύσει την επιφάνεια». Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στην Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική σχέση Αθήνας – Καΐρου. Η Κύπρος είναι επίσης γεωγραφικά σημαντική.

Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε τις σχέσεις των χωρών της περιοχής σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους. Ένα από τα θέματα που μου κάνουν εντύπωση στην ενέργεια είναι ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας δεν μπορεί παρά να είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζέφρι Πάιατ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αλήθεια. «Η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο», αναφέρει, «ενώ συμπληρώνει ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να εξαρτάται από τις ποσότητες υδρογονανθράκων που θα ανευρεθούν ή όχι».