Προσωπικές επιθέσεις στο γαλλικό debate - Συγκρούσεις για ΕΕ και τρομοκρατία

Οι δύο υποψήφιοι στο β’ γύρο για τη γαλλική προεδρία, Μαρίν Λεπέν και Εμμανουέλ Μακρόν, βρέθηκαν αντιμέτωποι σto στούντιο της γαλλικής εθνικής τηλεόρασης, δεχόμενοι τις ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το debate σημαδεύτηκε από τις έντονες προσωπικές επιθέσεις των δύο υποψηφίων.

Για πρώτη φορά από το 1981, οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να χρησιμοποιηθεί για την τηλεμαχία η σκηνοθετική τεχνική, που επιτρέπει να προβάλλονται και οι δύο υποψήφιοι ταυτόχρονα, ώστε να φαίνονται οι αντιδράσεις και των δύο συμμετεχόντων.

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής με τον τρόπο που εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος, καθώς οι Γάλλοι θα πραγματοποιήσουν μία ξεκάθαρη επιλογή: Ο κύριος Μακρόν είναι ο υποψήφιος της άγριας παγκοσμιοποίησης, του πολέμου όλων ενάντια σε όλους, όλων αυτών που καθοδήγησε ο κ. Ολάντ. Απέναντι σε αυτό, είμαι η υποψήφια του λαού, η υποψήφια της Γαλλίας εκείνης που αγαπάμε. Είμαι η υποψήφια της Γαλλίας που προστατεύει», τόνισε η Μαρίν Λεπέν.

«Είστε η Γαλλία που υποτάσσεται… δεν έχετε εθνικό πνεύμα», συνέχισε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, η οποία κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών πως προώθησε την ιδιωτικοποίηση μεγάλων γαλλικών εταιρειών.

«Είναι εντυπωσιακό το ότι δεν απαντάτε ποτέ στις ερωτήσεις. Δεν προτείνετε τίποτα. Εδώ και 40 χρόνια σε αυτή τη χώρα, έχουμε υποψηφίους της οικογένειας Λεπέν στις προεδρικές εκλογές»,, υποστήριξε ο Μακρόν, και ζήτησε από την αντίπαλό του να “σταματήσει τις βλακείες”!

Οι δύο αντίπαλοι εξέφρασν εντελώς διαφορετική άποψη για το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη. Η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε τη θέση της, ότι οι Γάλλοι πρέπει να επιστρέψουν σε ένα εθνικό νόμισμα και να επιλέξουν μέσω δημοψηφίσματος εάν επιθυμούν την παραμονή τους σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. Από την άλλη, ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «είναι ο υποψήφιος μίας Γαλλίας ισχυρής μέσα σε μία Ευρώπη που προστατεύει», υποστηρίζοντας ουσιαστικά την Ε.Ε.

Ως προς τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ο Μακρόν προέβλεψε πως ενδεχόμενη επικράτηση της Λεπέν θα προκαλέσει σύγκρουση στο εσωτερικό της κοινωνίας, καθώς θα περιορίσει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων κατοίκων της Γαλλίας.

«Δεν έχετε πρόγραμμα για την εσωτερική ασφάλεια», είπε ανταπαντώντας η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, ενώ κατηγόρησε τον αντίπαλό της για διασυνδέσεις με την Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας.

Συζητώντας τα ζητήματα εργασίας, η Λεπέν υποσχέθηκε πως θα μειώσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη, αντίθετα με τον Μακρόν, που επιθυμεί να διατηρήσει το όριο στα 62.