Στα χέρια των αρχών ο οδηγός του μακελειού στην Σουηδία-Συνελήφθη ένας ακόμα ύποπτος

Ένας άνδρας συνελήφθη χθες, για την αιματηρή επίθεση στο κέντρο της Στοκχόλμης, που προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι σουηδικές αρχές.

Ο συλληφθείς πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του φορτηγού σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας: «Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης επίθεσης. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως ένοχος … σε αυτή την περίπτωση και ήταν ο οδηγός του οχήματος», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ.

«Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος», πρόσθεσε ο κ. Μπάιστρομ.

Τον 39χονο Ουζμπέκο, εντόπισαν στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες και στον συνέλαβαν  ως ύποπτο για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.

Ο φερόμενος ως τρομοκράτης μοιάζει να είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού κράτους. Είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι φίλοι του πάντως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα μπορέσει να βιοποριστεί.

Δεύτερη σύλληψη 

Στην σουηδική πρωτεύουσα ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια αστυνομική έρευνα. Η αστυνομία συνέλαβε και ένα δεύτερο άτομο στην περιοχή Hjulsta στη βορειοδυτική Στοκχόλμη και πιστεύει ότι συνδέεται με τον 39χρονο.

Ο δεύτερος συλληφθείς σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη στιγμή που οι αστυνομικοί του περνούν χειροπέδες, πιστεύεται ότι συνδέεται με τον 39χρονο.

Μέτρα ασφαλείας παίρνει η Σουηδία

Ξεκάθαρα για τρομοκρατική επίθεση μίλησε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν στις πρώτες του δηλώσεις.

Ο Λεβέν, λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη που συγκλονίζει την Ευρώπη υποστήριξε ότι: «Η Σουηδία δέχεται επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία», είπε.

 

Η Σουηδία ήταν στόχος επίθεσης μόνο μία φορά, όταν τον Δεκέμβριο του 2010 ένας άνδρας έκανε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο πεζόδρομο της Στοκχόλμης, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό περαστικών.

Πως έγινε το μακελειό;

Όπως μετέδωσαν σουηδικά ΜΜΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής ένα φορτηγό «καρφώθηκε» πάνω στο πολυκατάστημα Αhlens Mall στο Klarabergsgatan, στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Tο σήμα στις αρχές ήρθε στις 14:53 (ώρα Σουηδίας), ενώ αμέσως μετά το συμβάν αστυνομικός φώναζε στο πλήθος «μείνετε μακριά, είναι τρομοκρατικό χτύπημα».

Αμέσως μετά έπεσαν πυροβολισμοί.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά η Αστυνομία της Στοχκόλμης ανακοίνωσε επίσημα ότι αναζητά έναν άνδρα με γκρι μπλούζα, άσπρα παπούτσια και κουκούλα δίνοντας φωτογραφίες στη δημοσιότητα.

Δείτε τη φωτογραφία της σύλληψης:

syy_1