Τους υπευθύνους της τρομοκρατικής επίθεσης αναζητά ο Ρωσικός παράγοντας με κάθε τρόπο και μέσο.
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναζητώντας τους λόγους του τρομοκρατικού χτυπήματος στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, καταλήγουν τα πιθανότερα αίτια της επίθεσης είναι τα αντίποινα.
Φαίνεται πως η Ισλαμική οργάνωση έχει περάσει ενεργά στην τακτική των αντιποίνων, για όλες τις χώρες που ενεπλάκησαν στην στρατιωτική επέμβαση από αέρος στην Συρία, όπως μεταδίδει ο εγχώριος τύπος.
Κάτι τέτοιο θεωρείται για την Ρωσία ως δεδομένο. Το ζητούμενο είναι τώρα ποιους τρόπους θα βρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να “ανταπαντήσει” στο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον της χώρας του, αλλά και να εκπονήσει νέες μεθόδους θωράκισης της χώρας έναντι τέτοιων ενεργειών.
Έκρηξη – αντίποινο στην πολεμική ανάμιξη της Ρωσίας στην Συρία
Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (…) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.
“Οι τρομοκράτες προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός αναλυτής.
Η τζιχαντιστική οργάνωση βέβαια, δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.
Θα ευνοηθούν οι πολιτικοί σχεδιασμοί του Πούτιν;
Η εφημερίδα Ιζβέστια δημοσιεύει: «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα αναφέρεται: «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι’ αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημιουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί», θέλοντας να υπονοήσει ότι η επιτακτικά ζητούμενη από τον Πούτιν εσωτερική πολιτική ενότητα, ίσως με αφορμή την επίθεση να γίνει πραγματικότητα και να “πέσει στην αγκαλιά του σαν το ώριμο φρούτο”.
Στο αντίθετο ρεύμα κινείται αντιθέτως ο ανεξάρτητος Τύπος της χώρας, ο οποίος φαίνεται να είναι πιο επικριτικός όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και γράφει ότι: “παρόλο που η εξουσία δηλώνει αδιάκοπα πως η πολιτική της στη Συρία «είναι καλή (…), αυτό δεν μας εμποδίζει να αναρωτιόμαστε αν έχει διαμορφωθεί με περίσκεψη και αν οι συνέπειές της έχουν υπολογισθεί», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα Βεντομόστι.
Για άλλες πάλι εφημερίδες το χτύπημα αλλάζει το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.
Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία θα υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ.
Χτύπημα -αφορμή για να ενταθούν οι μηχανισμοί ελέγχου
«Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση», εκτιμά ο αναλυτής της επιχειρηματικής εφημερίδας RBK Αμπάς Γκαλιάμοφ.
«Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων, εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti.
Ποιος είναι ο βασικός ύποπτος της επίθεσης;
Οι ρωσικές αρχές πιστεύουν τώρα ότι πίσω από το μακελειό στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης κρύβεται ένας 22χρονος Κιργίζιος, που είχε στενές σχέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές.
Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.
Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995.
Ρωσικά ΜΜΕ έλεγαν ότι ο δράστης ήταν ένας υπήκοος του Καζακστάν, γεννημένος το 1996, ονόματι Αρίσεφ Μαξίμ, αλλά η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν διέψευσε τις πληροφορίες.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν εικόνες του υπόπτου που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.
Μια απ’ αυτές δείχνει έναν άνδρα με κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και πράσινο σκούφο κι ένα σακίδιο πλάτης.
Οι αρχές πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος νεαρός ευθύνεται για την επίθεση και διαθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτός έβαλε και τη δεύτερη εκρηκτική συσκευή -μεταμφιεσμένη ως πυροσβεστήρα- που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε σε κοντινό σταθμό.
Τo Interfax μετέδωσε ότι ο καμικάζι φορούσε ζώνη με εκρηκτικά και αναγνωρίστηκε από τα υπολείμματα της σορού του.
Ο εκπρόσωπος πάντως του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι για την επίθεση ευθύνεται βομβιστής αυτοκτονίας.
Ένα άλλο πρακτορείο, το Tass, αναφέρει στην επίθεση εμπλέκεται και μία γυναίκα.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, η FSB, διάδοχος της KGB, διαθέτουν ικανότατους επιθεωρητές, περιλαμβανομένων και ειδικών στα εκρηκτικά. Εξετάζουν εξονυχιστικά το υλικό απ’ τις κάμερες ασφαλείας και τα κατάλοιπα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, καθώς και τη συσκευή που εξουδετερώθηκε.
Δύο οι βασικοί ύποπτοι: Τζιχαντιστές ή Τσεστένοι
Τα βλέμματα πέφτουν προς δυο κατευθύνεις: πρώτον σε κάποια ομάδα που εμπνέεται ή συνδέεται με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» και έχει εξοργιστεί απ’ τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.
Δεύτερον σε Τσετσένους εθνικιστές (ή ίσως και σε έναν συνδυασμό των δύο).
Οι Τσετσένοι ή άλλοι Καυκάσιοι αντάρτες καθώς και οι τζιχαντιστές συνωμοτούν διαρκώς για να επιτεθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους στη Ρωσία-ιδίως δε στη Μόσχα. Κάπου 7.000 Ρώσοι υπήκοοι έχουν πάει στη Ρωσία για να ενταχθούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων – και κάποιοι απ’ αυτές έχουν επιστρέψει με «άγριες διαθέσεις».
Όλα τέλος, είναι υπό εξέταση, αφού καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι αυτή την ώρα την αιματηρή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.
Με στοιχεία από Tass & AΠΕ – ΜΠΕ