Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες: Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία

Μια μέρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, το υπουργείο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, για προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες για τον κίνδυνο να σημειωθούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και κυρίως σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες “κρούουν το κώδωνα του κινδύνου” στους πολίτες τους, συστήνοντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραμονή τους στην Τουρκία και κυρίως όταν βρίσκονται σε τουριστικά μέρη, θρησκευτικούς χώρους και νυχτερινά κέντρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ενδεχόμενο επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις επισκέψεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Οι Αμερικανοί πολίτες προειδοποιούνται για τις αυξανόμενες απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία. Σκεφτείτε προσεκτικά την ανάγκη να ταξιδέψετε στην Τουρκία αυτό το διάστημα και αποφύγετε να ταξιδέψετε στην νοτιοανατολική Τουρκίας εξαιτίας επίμονων απειλών τρομοκρατίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για την απόφαση του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιστρέψουν στην Τουρκία οι οικογένειες των εργαζομένων στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν προσωρινά τη χώρα στις 29 Οκτωβρίου 2016.

Επίσης παραμένουν οι περιορισμοί τόσο για προσωπικά ή επαγγελματικά ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων και των οικογενειών τους που είτε θέλουν να πάνε ή διαμένουν ήδη στην Κωνσταντινούπολη, όσο για τα ταξίδια διπλωματικού προσωπικού σε συγκεκριμένες περιοχές στην ανατολική Τουρκία, ανάμεσά τους και τα Άδανα.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται εκτενής αναφορά και στις τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν μέσα στο 2016 την Τουρκία, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, ενώ με “κόκκινο χρώμα” αναγράφεται η τρομοκρατική επίθεση της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ “Reina” αλλά και στην έκρηξη βόμβας έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας.

Από το υπουργείο επισημαίνεται η αύξηση το τελευταίο διάστημα της αντι-αμερικανικής ρητορικής, η οποία θα μπορούσε δυστυχώς να προκαλέσει ακόμα μια παρόμοια τρομοκρατική επίθεση εις βάρος Αμερικανών πολιτών.

Άλλωστε όπως υπογραμμίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω και της επέκτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία τουλάχιστον έως τις 18 Απριλίου, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διευρυμένες εξουσίες και πολλές φορές η κυβέρνηση «κόβει» το ίντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν περιστατικά που Αμερικανοί πολίτες συλλαμβάνονται και τους αρνούνται την επαφή με δικηγόρο ή τις οικογένειές τους, ενώ όλα και πιο συχνά λαμβάνουν χώρα περιστατικά σύλληψης ή κράτησης πολιτών ακόμη και με διπλή υπηκοότητα.

«Ξένοι και Αμερικανοί τουρίστες αλλά και ομογενείς στοχοποιούνται από τρομοκρατικές ομάδες για απαγωγή ή δολοφονία» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλεί τους πολίτες να επανεξετάσουν την προσωπική τους ασφάλεια και να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ για έκτακτες ειδήσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητά από το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους που ζει ή ταξιδεύει στην Τουρκία, να αποφεύγει να είναι μέρος μεγάλων γκρουπ και τους απαγορεύει να επισκέπτονται χωρίς άδεια από το προξενείο:

– πολυσύχναστα σημεία, όπως εμπορικά κέντρα, θρησκευτικούς χώρους όπου συχνάζουν Τούρκοι, συγκροτήματα ψυχαγωγίας, νυχτερινά κέντρα, γήπεδα και πολιτιστικούς χώρους, πολυσύχναστους πεζόδρομους
– τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Κωνσταντινούπολη, περιλαμβανομένων ιστορικών αξιοθέατων, μνημείων, αγορών και μουσείων!

Παράλληλα, απαιτείται ειδική άδεια από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία για να ταξιδέψουν σε συγκεκριμένες περιοχές όπως οι επαρχίες: Χατάι, Κιλίς, Γκαζιάντεπ, Σανλιούρφα, Σιρνάρ, Ντιγιάρμπακιρ, Βαν, Σιίρτ, Μους, Μαρντίν, Μπατμάν, Μπινγκόλ, Τουντσελί, Χακάρι, Μπιτλίς, Ελαζίγκ.