Charlie Hebdo: Εγκλωβισμένοι οι δράστες -Ξεκίνησε η εκκένωσης της περιοχής

Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να εκκενωθεί η περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN, οι αρχές επέτρεψαν στους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει έφοδος στις εγκαταστάσεις που έχουν εγκλωβιστεί οι δράστες στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο “Charles de Gaulle”

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Πιέρ Ενρι Μπραντέρ, δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη ομήρου ή/και τραυματία για την ώρα.

Σύμφωνα με δήλωση του γάλλου Υπουργού Εσωτερικών Bernard Cazeneuve, στο CNN πριν από λίγο, οι δράστες βρίσκονται σε μια αποθήκη εγκλωβισμένοι,  κοντά στο αεροδρόμιο “Charles de Gaulle”.

Αυτή τη στιγμή πετούν πάνω από την περιοχή 8 ελικόπτερα, ενώ έχουν απαγορευτεί η πολιτικές πτήσεις πάνω από το σημείο.

Η εισαγγελία διαψεύδει όλα τα δημοσιεύματα περί νεκρών από την ανταλλαγή πυροβολισμών και επισημαίνει για ακόμα μια φορά, “πως τα ΜΜΕ, θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικά”.

Οι αρχές απομακρύνουν από το σημείο τους δημοσιογράφους, καθώς η κατάσταση θεωρείται άκρως επικίνδυνη.

Ειδησιογραφικά πρακτορεία ενημέρωση:

Η Le Figaro μετέδωσε πως άρχισαν οι διαπραγματεύσεις των Αρχών με τους αδελφούς Κουασί, (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία).

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία, τα ξημερώματα της Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μετά από καταδίωξη σε αυτοκινητόδρομο, βορειοανατολικά του Παρισιού, κοντά στο αεροδρόμιο Ρουασί.

Σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ, οι δύο δράστες κρατούν τουλάχιστον έναν όμηρο, (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία). Γίνεται λόγος για περισσότερους των ενός ομήρων, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι αρχές αναζητούν τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, προκειμένου να επιβεβαιώσουν πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στην αποθήκη.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησιογραφικά πρακτορεία, από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας πολίτης, ενώ άλλος ένας κρατείτε όμηρος, αν δεν είναι ήδη νεκρός.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους, σε μεγάλη δασική έκταση σε περιοχή της βορειοδυτικής Γαλλίας, στην περιοχή της Πικαρδίας.

Στην Ουάσινγκτον, οι αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν ότι ο Σερίφ και ο Σαΐντ Κουασί βρίσκονταν εδώ και χρόνια στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας και ότι ο Σαΐντ Κουασί είχε εκπαιδευθεί στην Υεμένη.

 

Ανθρωποκυνηγητό εξαπέλυσαν οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Γαλλία

Όπως ανέφεραν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, οι δράστες του μακελειού εντοπίστηκαν, στην περιοχή Βιλιέ Κοτερέ, στη Βόρεια Γαλλία, βαριά οπλισμένοι. Στην περιοχή, όπου βρέθηκε το δεύτερο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, αναπτύχθηκαν της αστυνομίας για τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα, με ορισμένα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης δύο ελικόπτερο Puma πετούν πάνω από το Κρεπί εν Βαλουά.

Σύμφωνα με άλλες πηγές οι δράστες έχουν θεαθεί στην Αιν, βορειοδυτικά του Παρισιού, άλλες ότι έχουν επιβιβαστεί σε ένα Renault Clio και να κατευθύνονται “με μεγάλη ταχύτητα” προς το Παρίσι.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία πρατηριούχου, οι δράστες έκλεψαν τρόφιμα και βενζίνη, ωστόσο λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, εγκατέλειψαν και αυτό το όχημα.

Τα ευρήματα στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν οι δράστες στο Παρίσι, δέκα βόμβες μολότοφ και δύο σημαίες του Τζιχάντ, φανερώνουν, κατά τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, ότι επρόκειτο να προβούν και σε άλλες επιθέσεις.

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ένας ένοπλος εντοπίστηκε στο οικονομικό κέντρο του Παρισιού, τη Λα Ντεφάνς, αν και πολλοί είναι εκείνοι που καλούν να υπάρξει ψυχραιμία, μέχρι να υπάρξει επίσημη πληροφόρηση από την αστυνομία.

Στη Γαλλία οργανώνεται μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των αρχών για τη σύλληψη των δραστών. Περισσότεροι από 88.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στις έρευνες. Στη Γαλλία βρίσκονται και δυνάμεις ασφαλείας, άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και στελέχη του FBI, προκειμένου να βοηθήσουν τις γαλλικές δυνάμεις.

Μέτρα ασφαλείας

Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo έχει σημάνει συναγερμό σε όλες της χώρες.

Τα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους βίαιων ενεργειών -ανάμεσά τους και τζαμιά- έχουν ενισχυθεί προληπτικά, σε όλη την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ, που παραδόθηκε νωρίτερα στις γαλλικές αρχές, παρουσιάζει ισχυρό άλλοθι, καθώς κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης, βρισκόταν στη Σχολή του, σύμφωνα και με τους καθηγητές του. Ωστόσο, η ανάκριση συνεχίζεται και εντός της ημέρας αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η επίθεση

Η τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό σατυρικό περιοδικό, Charlie Hebdo, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 11, εκ των οποίων τα τέσσερα σε κρίσιμη κατάσταση, προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιανουαρίου, 3 ένοπλοι επιτέθηκαν με καλάσνικοφ στα γραφεία του περιοδικού.

Οι δράστες που σκόρπισαν τον πανικό στη Γαλλική πρωτεύουσα αναγνωρίστηκαν από την αστυνομία, πρόκειται για τους: Σαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ.

Οι δράστες δύο αδέρφια, Γάλλοι με αλγερινή καταγωγή, 32 και 34 ετών, ενώ ο τρίτος εκτελεστής είναι 18 ετών και φοιτούσε σε σχολείο στην Reims.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί, αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις Αρχές.

Οι πρώτες συλλήψεις 

Τη σύλληψη επτά ατόμων για την επίθεση στο Charlie Hebdo, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1.

Δικαστική πηγή δήλωσε ότι επτά άτομα, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στο περιβάλλον των δύο καταζητούμενων αδελφών, που έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες της επίθεσης, έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μίλησε στο Reuters στην πόλη Σαρλεβίλ Μεζιέ,  τέσσερις έχουν συλληφθεί στην πόλη Ρεμς ενώ άλλο ένα άτομο στην πόλη Ζεμεβιλιέρ.

Το προφίλ των δραστών

Η σχέση που έχει ο δεκαοχτάχρονος με τους άλλους δύο φαίνεται ότι είναι συγγενική εξ αγχιστείας: Το επώνυμό του είναι το ίδιο με το πατρικό επώνυμο της συζύγου τους ενός από τους άλλους δύο.

Ο 32χρονος Σερίφ Κουασί, είναι εκείνος με το πληρέστερο ιστορικό γνωστό στις αρχές. Γάλλος υπήκοος με αλγερινή καταγωγή, μεγάλωσε σε ορφανοτροφεία στη Γαλλία μετά το θάνατο και των δύο γονιών του.

Τον Ιανουάριο του 2005, όταν ήταν ακόμη 22 χρονών, συνελήφθη όταν θέλησε να πάει στη Δαμασκό, στην πρωτεύουσα της Συρίας, όπου βρισκόταν στα σπάργανα το σημερινό τζιχαντιστικό κίνημα.

Όπως φάνηκε και στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε, είχε αναπτύξει διασυνδέσεις με τον ακραίο ισλαμιστή και “στρατολόγο” των τζιχαντιστών Φαρίντ Μπενιετού, τον οποίο είχε γνωρίσει σε τζαμί του Παρισιού.

Σύζυγός του είναι η αδελφή του Χαμίντ Μουράντ, η οποία επίσης είχε μεγαλώσει στο Σαρλβίλ-Μεζιέρ.

Ο τρίτος ύποπτος που θεωρείται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης είναι ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, αδελφός του Σερίφ.

Όπως και ο αδελφός του, έχει γαλλική υπηκοότητα και μεγάλωσε σε γαλλικά ορφανοτροφεία μετά το θάνατο των γονιών τους. Ο Σαΐντ δεν φαίνεται να έχει φάκελο ανάλογο του αδελφού του στις γαλλικές αρχές.

Δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο εάν τα δύο αδέλφια είχαν όντως ταξιδέψει στη Συρία ή το Ιράκ για να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών, αλλά η γαλλική αστυνομία το χαρακτηρίζει πολύ πιθανό, κρίνοντας από το βίντεο της επίθεσης.

Αντίποινα με επιθέσεις σε τέμενη

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκρηξη σημειώθηκε σε εστιατόριο κοντά σε τζαμί στην πόλη Βιλφρανς-σιρ-Σαόν της ανατολικής Γαλλίας, ύστερα από την επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό, Charlie Hebdo.

Όπως αναφέρουν  οι πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν τραυματίες. Αναφορικά με το περιστατικό αξιωματούχος δήλωσε ότι “πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια”, τονίζοντας ότι η αστυνομία ερευνά το συμβάν.

Τρεις εκπαιδευτικές χειροβομβίδες ρίχθηκαν στο τέμενος της Μανς, στην ανατολική Γαλλία.

Περιστατικό επίθεσης αναφέρθηκε και σε μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ της νότιας Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, πυροβολισμοί έπεσαν το πρωί της Πέμπτης 8 Ιανουαρίου, στην πόλη Μονρούζ.

Ένας άντρας αφρικανικής καταγωγής, που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ήταν οπλισμένος με πολυβόλο άνοιξε πυρ κατά δημοτικών αστυνομικών, τραυματίζοντας σοβαρά έναν εξ αυτών και σκοτώνοντας την γυναίκα αστυνομικό.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι τις επιθέσεις – αντίποινα πραγματοποίησαν μέλη “αναρχικών οργανώσεων”, ενώ από άλλες διακινείται η πληροφορία ότι έγιναν από “εθνικιστικές οργανώσεις”.

paris 2

paris

paris a

paris b

paris d

paris g

grafeia

 

paris

 

paris 2

 

paris 5

paris 3

8

 

14841260

attack 1

1

2

APTOPIX France Newspaper Attack

4

6

7