Χαρδούβελης: Η πολιτική αβεβαιότητα φρένο στην πρόσφατη ανάκαμψη

Μόνο η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Αποκάλυψε πως περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους δύο μήνες, με κάποιες από τις εκροές να συνδέονται με φορολογικές πληρωμές και εκτίμησε ότι  το ποσό αυτό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. “Θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει” συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Χαρακτήρισε πολύ μικρή την πιθανότητα να παρουσιαστεί μια μαζική εκροή καταθέσεων το λεγόμενο (bank run) επειδή, όπως είπε, “οι καταθέτες  κατανοούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς”, ωστόσο επέστησε την προσοχή γιατί  “είναι ακόμη η αρχή και θα πρέπει η συμπεριφορά των καταθετών να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά”.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως από τις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε πολιτικές αναταραχές και πως από τότε οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει, και οι εισπράξεις φόρων έχουν μειωθεί.

«Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν. Αν απολέσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε ίσως και το δεύτερο τρίμηνο θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα προσέφερε διαφορετικά», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Στη βάση αυτή, ο υπουργός ανέφερε πως αν ο στόχος για την ανάπτυξη του 2015 ανέρχεται στο 2,9%, η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό αυτού του ποσοστού σε ένα σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης.