Ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία για τον Γκιουλέν - Για δολοφονία δημοσιογράφου

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ, το 2007, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα για πρώτη φορά τοποθετείται επίσημα ότι η δολοφονία σχετίζεται με τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και έχει κατηγορηθεί ευθέως από τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε τη σύλληψη του Γκιουλέν, αλλά και πέντε ακόμα προσώπων. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην Εισαγγελέας, Ζεκερίγια Οζ, που θεωρείται ότι είναι «γκιουλενιστής», σύμφωνα με το Ανατολή.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρινίζει τα κίνητρα που οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν αυτήν την απόφαση, ούτε τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν.

Επιπλέον, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ζήτησε την Τρίτη από τον Αμερικανό ομόλογό του την απέλαση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ τους, σύμφωνα με την Hürriyet.

Ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2007 με δύο σφαίρες στη μέση του δρόμου, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Agos.

Ο 17χρονος δράστης, Ογκούν Σαμάστ, τη στιγμή των γεγονότων ομολόγησε τη δολοφονία και καταδικάστηκε το 2011 σε κάθειρξη σχεδόν 23 ετών. Ωστόσο η ταυτότητα των προσώπων που ενδεχομένως του έδωσαν την εντολή συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δημόσιας διαμάχης.