Ελιγμός "Κορυφής" Τσίπρα στη Ρώμη για τα εργασιακά: Θα ζητήσει να περιληφθούν στην Κοινή Δήλωση

Πριν από 60 χρόνια, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να «θεμελιώσουν μια ένωση όλο και στενότερη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς». Το ερχόμενο Σάββατο,στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια της και όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο Καπιτώλιο, στην αίθουσα όπου υπεγράφη η ιδρυτική Διακήρυξη.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση “βομβαρδίζεται” από παντού και κινδυνεύει με διάλυση.

Brexit, μεταναστευτική κρίση, οικονομική κρίση, τρομοκρατία,… Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. διανύει περίοδο παρακμής από την ημερομηνία γέννησής της, στις 25 Μαρτίου 1957 στη Ρώμη.

Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σε μια ιστορική Διακήρυξη, οι «27» θα δηλώσουν «αποφασισμένοι να ισχυροποιήσουν την Ένωση, χάρη σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ μας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί παρά να αναζητήσει τις ρίζες της σε αυτήν την, κρίσιμη για το μέλλον του κοινού οικοδομήματος, συγκυρία, προσθέτοντας ότι το νέο αυτό όραμα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του μια ευρωπαϊκή στρατηγική αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και η φράση κλειδί

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνει το δικό του μήνυμα με αφορμή αυτή την ιστορική Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιληφθεί στην Κοινή Δήλωση μία παράγραφος για το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.

Πιο συγκεκριμένα,  ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις προκαταρκτικές συζητήσεις πρότεινε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φράση: «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη-μέλη θα συνέβαλε σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης και θα μπορούσε να έχει αξία και σε άλλα επίπεδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κυβέρνηση απειλεί ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27» αν δεν συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης η εν λόγω φράση.

Αν ληφθεί υπόψη ότι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου έχει εξελιχθεί στο βασικό «αγκάθι» αυτού του διαπραγματευτικού γύρου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, εξαιτίας της εμμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αμφισβητήσει αυτό ακριβώς το κεκτημένο.

Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο προσχέδιο της Διακήρυξης, όσον αφορά την Κοινωνική Ευρώπη, τονίζεται ότι οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των κοινωνικών προτύπων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».