Τα παιδιά του Φιγιόν είχαν επιστρέψει μέρος των μισθών που έλαβαν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί

Ο Φρανσουά Φιγιόν έχει ήδη κληθεί την Τετάρτη να απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών, για το σκάνδαλο “Penelopegate”. Όμως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της “Le Parisien”, τα δύο παιδιά του υποψηφίου της δεξιάς για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, που ο πατέρας τους είχε απασχολήσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του από το 2005 έως το 2007, είχαν επιστρέψει ένα μέρος των μισθών τους στους γονείς τους.

Βάσει όσων αποκαλύπτει το δημοσίευμα, από τα 46.000 ευρώ καθαρά που είχε πάρει η κόρη του Μαρί, από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2006, περίπου 33.000 ευρώ κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των γονέων, ενώ όσον αφορά τον Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος και τη διαδέχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2007 ως βοηθός του πατέρα του στη Γερουσία, επέστρεψε στους γονείς του περίπου το 30% των μισθών του.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικηγόρος της Μαρί Φιγιόν, Κιρίλ Μπουγκαρτσέφ, η πελάτισσά του θέλησε να “πληρώσει για τον γάμο της, στα μέσα του 2006”. Άλλωστε γι΄αυτό “εξόφλησε τους γονείς της” οι οποίοι της είχαν δώσει αυτά τα χρήματα.

Ο κ. Μπουγκαρτσέφ δεν δίστασε ακόμη και να δηλώσει πως: “Κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα που κερδίζει! Αν θέλει να εξοφλήσει τους γονείς της, είναι επιλογή της. Το είπε αυθόρμητα στους ανακριτές” που την άκουσαν στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ συμπλήρωσε πως το ζεύγος Φιγιόν κατάφερε να ξαναβρεί, “δέκα χρόνια μετά”, 14 τιμολόγια αυτού του γάμου για ένα ποσό 44.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μαρί Φιγιόν, οι μισθοί της ως ασκούμενη δικηγόρος ήταν απολύτως δικαιολογημένοι. “Έκανε πολλές έρευνες για διάφορες θεματικές για τον πατέρα της, για θεσμικά, ευρωπαϊκά θέματα και για κοινωνικά θέματα, ιδίως ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του το 2006”, εξήγησε, προσθέτοντας πως “πολλά σημειώματα πιστοποιούν αυτή την εργασία” και “δέκα ημέρες” παρουσίας στη βιβλιοθήκη της Γερουσίας.

Όσον αφορά τον Σάρλ Φιγιόν, ο δικηγόρος του, Πασκάλ Εϊρό, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, με την σειρά του επιβεβαίωσε τη μεταφορά περίπου του 30% του καθαρού μισθού στο ζεύγος Φιγιόν, εξηγώντας πως επρόκειτο για “αποζημίωση που αντιστοιχούσε στα έξοδα που κατέβαλαν οι γονείς του” για την “ενοικίαση ενός στούντιο” και για “τρέχοντα έξοδά του”.

“Γι’ αυτά τα χρήματα μίλησε αυθόρμητα στους ανακριτές” που τον άκουσαν στις 9 Φεβρουαρίου στο κτίριο της δικαστικής αστυνομίας, υπογράμμισε ο Εϊρό.

Ο Φρανσουά Φιγιόν κλήθηκε να εμφανιστεί την Τετάρτη ενώπιον των ανακριτών, στο πλαίσιο της έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης που φέρεται να είχαν η σύζυγός του, Πενέλοπε Φιγιόν, καθώς και τα παιδιά του, Μαρί και Σαρλ.

Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα “Le Canard enchaîné” είχε αποκαλύψει στα τέλη Ιανουαρίου πως η σύζυγός του ήταν κοινοβουλευτική βοηθός του, η οποία μισθοδοτούνταν για πολλά χρόνια, μια απασχόληση την οποία το ζεύγος δεν είχε αναφέρει ποτέ.

Από το 1986 έως το 2013, δίπλα στον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Μαρκ Ζουλό που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (2002-2007), η Πενέλοπε Φιγιόν είχε λάβει 680.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή περίπου 3.600 ευρώ καθαρά τον μήνα.