"Μάτωσε" το αρχαιολογικό μουσείο της Μοσούλης στα χέρια των τζιχαντιστών -Εικόνες από το εσωτερικό του

Εκτός από τα όσα φρικιαστικά έχουμε παρακολουθήσει να πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές σε ανθρώπους, θλίψη και οργή προκαλεί και η καταστροφή που έχουν προκαλέσει σε μνημεία πολιτισμού, όπως η αρχαία Παλμύρα αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο της Μουσούλης, φωτογραφίες από το οποίο δημοσιεύονται αφού αυτό πέρασε και πάλι στα χέρια των Ιρακινών.

Το αρχαιολογικό μουσείο είχε πέσει στα χέρια των μελών του ISIS το 2015. Τότε είχε κάνει το γύρο του κόσμου το βίντεο που είχαν οι ίδιοι δώσει στη δημοσιότητα και τους έδειχνε να καταστρέφουν με βαριοπούλες αρχαία αγάλματα ζωφόρους και άλλους θησαυρούς της προϊσλαμικής εποχής, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονταν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Νιμρούντ και της Χάτρα, κοντά στη Μοσούλη. «Πιστοί μουσουλμάνοι, αυτά τα αντικείμενα πίσω μου είναι είδωλα για τους λαούς που κάποτε τα λάτρευαν αντί να λατρεύουν τον Θεό», δήλωνε τότε ένας ισλαμιστής μιλώντας στην κάμερα.

Το αποτέλεσμα αυτής της βαρβαρότητας ήταν, σύμφωνα με αξιωματούχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το κτίριο να καταστραφεί πλήρως, περίπου 90 έργα -στην πλειονότητά τους πρωτότυπα- να καταστραφούν ή να υποστούν ζημιές, ενώ σύμφωνα με ιρακινό αξιωματούχο, αλλά αντικείμενα αρπάχτηκαν ως λάφυρα.

Η καταστροφή συγκρίνεται με εκείνη των αγαλμάτων του Βούδα του Μπαμιγιάν (Αφγανιστάν) από τους Ταλιμπάν το 2001.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας από τα μέσα Φεβρουαρίου πραγματοποιούν στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης, τελευταίου αστικού προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, μετά την ανακατάληψη στα τέλη Ιανουαρίου των ανατολικών συνοικιών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η Μοσούλη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς κόβεται στα δυο από τον ποταμό Τίγρη, που έχει πέντε γέφυρες, το σύνολο των οποίων είτε είχε καταστραφεί είτε έχει υποστεί ζημιές. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια δύο από αυτές που πλέον ελέγχουν ελέγχουν οι ιρακινές δυνάμεις να επιδιορθωθούν.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Μοσούλη λόγω των μαχών ενώ οι 750.000 κατοίκοι της περιοχής που παραμένουνστα σπίτια τους αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και ιατρικής φροντίδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Associated Press