"Σκούρα" τα πράγματα για τη Μέι: Η βουλή μπορεί να μπλοκάρει το Brexit

Δύσκολα είναι τα πράγματα για την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, καθώς η Βουλή των Λόρδων ψήφισε την Τρίτη να δοθεί στους βουλευτές περισσότερη εξουσία, ώστε να μπορούν να απορρίψουν τους τελικούς όρους για το Brexit.

Η άνω βουλή ψήφισε με 366 υπέρ και 268 κατά το «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)». Πρόκειται για το νομοσχέδιο που δίνει στην Κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής, οποιαδήποτε συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τεθεί προς ψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν την συζήτηση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, τότε οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν για να εγκρίνουν μια απόφαση για αποχώρηση χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο Υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι η βρετανική Κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανατρέψει τις τροποποιήσεις που ψήφισε η άνω βουλή την Τρίτη.

Και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές πριν την μετατροπή του σχεδίου νόμου σε νόμο του κράτους και πριν από την ενεργοποίηση από την Μέι της νόμιμης διαδικασίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί να θέσει την τελική συμφωνία προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά πιστεύει ότι περιορίζοντας τις δυνατότητες της Βρετανίδας Πρωθυπουργού να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να ενθαρρύνει την ΕΕ να προσφέρει μια κακή συμφωνία με την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα την απορρίψουν και ενδεχομένως να εμποδίσουν το Brexit.