Οργή Μέρκελ: Αδικαιολόγητος ο Ερντογάν για τις δηλώσεις περί ναζισμού

Η Άγκελα Μέρκελ σχολίασε τα όσα είπε ο Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις δηλώσεις που έκανε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε το Βερολίνο για ναζιστικές πρακτικές, επειδή οι τοπικές αρχές δεν επέτρεψαν να γίνουν δύο πολιτικές συγκεντρώσεις στη χώρα με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων. Όλα αυτά, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε πως οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευτελίζουν τον αμέτρητο πόνο που βίωσαν όσοι έχουν επηρεαστεί από τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το πρακτορείο σημειώνει πως η Άγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τη Γερμανία από την Τουρκία σε θέματα όπως είναι η ελευθερία του Τύπου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύλληψη του δημοσιογράφου, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος έχει γερμανική και τουρκική υπηκοότητα.

«Όμως, η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου, της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν καμπάνια στη Γερμανία για το δημοψήφισμα, με την προϋπόθεση ότι οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως, αλλά και με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία», τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα ηγέτης.

«Οι Γερμανοί δεν αφήνουν τους φίλους μας (υπουργούς) να μιλήσουν. Λοιπόν Γερμανία, δεν είσαι δημοκρατία, δεν πλησιάζεις καν. Οι ενέργειές σου δεν διαφέρουν από αυτές που συνήθιζαν να κάνουν οι ναζί. Μας δίνεις μαθήματα δημοκρατίας, όταν εμποδίζεις έναν Τούρκο υπουργό να μιλήσει». Αυτή ήταν η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που άναψε φωτιές, σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή.