Τα "άρπαζε" τελικά ο πατέρας του Ρέντσι για εργολαβίες του Δημοσίου;

Φωτιά στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας βάζουν δημοσιεύματα της Πέμπτης, τα οποία αναφέρουν πως ο πατέρας του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Τιτσιάνο Ρέντσι λειτουργούσε σαν άλλος μεσολαβητής, ζητώντας χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες που ήθελαν να εξασφαλίσουν εργολαβίες του δημοσίου. Οι εισαγγελείς διεξάγουν ήδη έρευνα σε βάρος του πατέρα του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής των «Δημοκρατικών» Ματέο Ρέντσι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

Οι δικαστικοί, σύμφωνα με την “Rai”, θεωρούν πως ο Τιτσιάνο Ρέντσι είχε ζητήσει χρήματα από τον επιχειρηματία Αλφρέντο Ρομέο (ο οποίος μόλις χθες συνελήφθη για διαφθορά) με την υπόσχεση να μεσολαβήσει υπέρ του, ερχόμενος σε επαφή με τον Λουίτζι Μαρόνι, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που είναι αρμόδια για το σύνολο των προμηθειών του δημοσίου.

Ο πατέρας του Ματέο Ρέντσι αναμένεται να ανακριθεί αύριο από τους εισαγγελείς της ιταλικής πρωτεύουσας, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι έρευνες βασίζονται και σε σειρά παρακολουθήσεων και υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης: «…οι εισαγγελείς υποθέτουν, βάσει σημειώσεων στις οποίες αναγράφονται αρχικά γράμματα και ποσά, ότι μπορεί να συμφωνήθηκαν πληρωμές υπέρ του Τιτσιάνο Ρέντσι για να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Αλφρέντο Ρομέο στην Ενιαία Υπηρεσία Πρoμηθειών του Ιταλικού Δημοσίου».

Την ίδια στιγμή η “La Repubblica” αναφέρει πως Ναπολιτάνος φοροτεχνικός κατέθεσε ότι πραγματοποιήθηκε δείπνο σε εστιατόριο της Ρώμης (με τη συμμετοχή του πατέρα του πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και του Ρομέο) στο οποίο φέρονται να συζητήθηκαν θέματα και διαδικασίες «που σχετίζονται με μπίζνες».

Ο πατέρας του Ρέντσι με δηλώσεις του αποποιείται κάθε ευθύνη, επισημαίνοντας πως: «Δεν μου υποσχέθηκε κανείς απολύτως τίποτα και ούτε εγώ ζήτησα κάτι», ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι θα ζητήσει χρηματική αποζημίωση για τις «κατάπτυστες επιθέσεις» που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα.

Οι οριστικές απαντήσεις που θα δοθούν από τη δικαιοσύνη αναμένεται να χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, ιδίως στην περίπτωση που αποφασισθεί τελικά η παραπομπή του Τιτσιάνο Ρέντσι σε δίκη. Ωστόσο η υπόθεση θα έχει σίγουρα άμεσες επιπτώσεις στην σταδιοδρομία του Ματέο Ρέντσι.