Άγκυρα: Άρχισε η μεγαλύτερη δίκη για το πραξικόπημα - Στο "σκαμνί" 330 ύποπτοι

Άρχισε την Τρίτη στην Άγκυρα η μεγαλύτερη δίκη υπόπτων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η δίκη γίνεται σε μία ειδικά κατασκευασμένη αίθουσα, στην οποία θα ακούσουν τις ετυμηγορίες περίπου 330 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι μέλη μιας στρατιωτικής σχολής αξιωματικών.

Όλοι τους κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης, για τη φερόμενη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος και διασύνδεσή τους με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο τελευταίος -ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες- κατηγορείται ανοιχτά από την Κυβέρνηση Ερντογάν για την “ενορχήστρωση” της απόπειρας ανατροπής του Προέδρου της Τουρκίας.

Το κατηγορητήριο των 330 ανθρώπων κάνει λόγο για δολοφονία, “απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης” και ότι ήταν μέλη “μιας τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει ότι 243 από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Η δίκη ξεκίνησε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην φυλακή Σιντζάν κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα. Ένα όχημα εξοπλισμένο με κανόνι νερού ήταν έτοιμο να επέμβει ενώ ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από συγγενικά πρόσωπα των κατηγορουμένων που βρίσκονταν εκεί, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αίθουσα ακροάσεων, που κατασκευάστηκε για να μπορεί να υποδεχθεί έως και 1.558 άτομα, ήταν γεμάτη από μέλη των δυνάμεων της τάξης που περιέβαλαν τους κατηγορούμενους.

Ο πρώτος που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο σπουδαστής στρατιωτικής σχολής Αμπντουλκαντίρ Καχραμάν, δήλωσε ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος οι στρατιώτες είχαν εφοδιαστεί με πυρομαχικά αφού ενημερώθηκαν από τον ανώτερό τους ότι είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση.

Άλλοι κατηγορούμενοι έκαναν παρόμοιες δηλώσεις, όπως ο Αρίφ Οζάν Ντεμίρ ο οποίος είπε πως ο διοικητής του είχε ζητήσει από τους στρατιώτες να “είναι έτοιμοι”, κάνοντας λόγο για μία επίθεση.