Στα τάρταρα η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τράμπ

Ναι, ο Ντόναλντ Τράμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο μόλις τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ, ο τρόπος που μέχρι στιγμής πολιτεύεται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, κάθε άλλο παρά θετικό αντίκτυπο έχει στην δημοτικότητά του, που καταβαραθρώνεται!

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνει τις ενέργειες του Ντόναλντ Τράμπ δεν ξεπερνά το ισχνό 38%, σε αντίθεση με το 55% που δεν εγκρίνει σε καμία περίπτωση την πολιτική που έχει χαράξει μέχρι στιγμή ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, ενώ επισημαίνεται πως τα ποσοστά του Τραμπ σπάνε κάθε αρνητικό ρεκόρ, καθώς κανένας άλλος πρόεδρος δεν είχε τόσο χαμηλά ποσοστά τόσο νωρίς στην προεδρική του θητεία. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο AFP, για οποιονδήποτε παραδοσιακό πολιτικό αυτά τα ποσοστά θα θεωρούνταν απολύτως καταστροφικά και θα ωθούσαν ακόμη και τους πολιτικούς του συμμάχους να πάρουν τις αποστάσεις τους,

Σύμφωνα με το 63% των ψηφοφόρων ο νεοϋρκέζος δισεκατομμυριούχος δεν είναι αρκετά ισορροπημένος και το 55% τον θεωρεί κάθε άλλο παρά έντιμο.

Δεν είναι λίγοι στην Ουάσινγκτον αυτοί που σκέφτονται ήδη τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το πραγματικό κρας τεστ για τους αιρετούς Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί ονειρεύονται ήδη να πάρουν πίσω 24 έδρες και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τις ενδιάμεσες αυτές εκλογές που πολλές φορές λειτουργούν και σαν δημοψήφισμα όσον αφορά τη δράση του Προέδρου να αποτελούν μοναδική τους ευκαιρία. Ένα τέτοιο σενάριο θα επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ως εκ τούτου οι εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε έναν μη δημοφιλή πρόεδρο καθώς και στην δυσαρέσκεια της μεγαλύτερης μερίδας των Αμερικανών. Ωστόσο αν αντιταχθούν στον πρόεδρο, τίποτε δεν τους προεξοφλεί ότι θα γλιτώσουν από ένα δηκτικό tweet του ή ακόμη χειρότερα από το ενδεχόμενο να δουν έναν υποψήφιο από το περιβάλλον του Τραμπ να προσπαθεί να ανακόψει την πορεία τους στις προσεχείς εκλογές.

Σύμφωνα με δεύτερη δημοσκόπηση του Pew Research Center ωστόσο, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να προτίθενται να υποστηρίξουν τον Τραμπ στην περίπτωση σύγκρουσής του με τους εκλεγμένους του κόμματος στο Κογκρέσο.

“Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους και από αυτούς που δηλώνουν ότι πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (52%) λένε ότι αν ο Τραμπ και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έρθουν σε αντιπαράθεση πάνω σε ένα θέμα, αυτοί πρόκειται μάλλον να δείξουν εμπιστοσύνη στον Τραμπ.”, ενώ όπως συμπληρώνει το Pew Research Center “περίπου το ένα τρίτο (34%) από αυτούς δηλώνει ότι θα έδειχνε εμπιστοσύνη στους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην περίπτωση που υπήρχε μια διαφωνία με τον πρόεδρο.”