Πολωνία: Εισαγγελική έρευνα για θεατρικό - Παρουσιάζει σκηνή σεξ με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'

Ένα θεατρικό έργο το οποίο χαρακτηρίστηκε “βλάσφημο” από την Καθολική Εκκλησία είναι στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγουν οι εισαγγελικές αρχές της Πολωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος είναι ότι το έργο περιλαμβάνει μια ερωτική σκηνή όπου πρωταγωνιστεί ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.

Το θεατρικό έργο προκάλεσε την οργή της Εκκλησίας και των συντηρητικών, ενώ ο εκπρόσωπος της συνόδου των Επισκόπων της Πολωνίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «φέρει τα χαρακτηριστικά μιας βλασφημίας”.

Από την πλευρά του το θέατρο υποστηρίζει ότι το έργο παρουσιάζει «ποικίλες ιδεολογικές θέσεις και θα πρέπει να το αναλύσει κανείς σαν ενιαίο καλλιτεχνικό έργο και όχι σαν ένα σύνολο ξεχωριστών σκηνών που δεν σχετίζονται μεταξύ τους».

Ο παραγωγός Λούκας Λαπτσίνσκι ανέφερε πως “η έρευνα ξεκίνησε με βάση τα διαθέσιμα αποσπάσματα του θεάματος ‘Ο αφορισμός’ που παίζεται από το Σάββατο στο θέατρο Teatr Powszechny της Βαρσοβίας».

Στην επίμαχη σκηνή, παρουσιάζεται μια φιγούρα ντυμένη με τα άμφια του πάπα και με μια πινακίδα με την επιγραφή «υπερασπιστής των παιδεραστών». Μια ηθοποιός κάνει πεολειχία στον «πάπα» ο οποίος στη συνέχεια απαγχονίζεται.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κροάτης σκηνοθέτης Όλιβερ Φρίλιτς, ο οποίος θέλησε να προκαλέσει σκόπιμα. Ο Φρίλιτς βασίστηκε σε ένα κείμενο του Πολωνού συγγραφέα του 19ου αιώνα Στανισλάβ Βισπιάνσκι που ασχολείται με την περίπλοκη σχέση των Πολωνών με την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Πολωνίας, όπου οι κάτοικοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία μιας γυναίκας η οποία κατηγορείται για την ξηρασία που πλήττει την περιοχή, επειδή είχε ερωτικό δεσμό και απέκτησε δύο παιδιά με έναν ιερέα.

Την ίδια ώρα η εισαγγελία διενεργεί και μια δεύτερη έρευνα για «υποκίνηση στη διάπραξη εγκλήματος» σε βάρος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Προς το τέλος του έργου, μια ηθοποιός αναφέρεται στην πιθανότητα να γίνει έρανος μεταξύ των θεατών για να προσλάβουν έναν επαγγελματία δολοφόνο που θα αναλάμβανε να σκοτώσει τον Κατσίνσκι. Κατόπιν δηλώνει ότι ο σκηνοθέτης της έδωσε εντολή να κοπεί αυτή η σκηνή γιατί αναφέρεται σε ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι πολλοί ιδιώτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.