Τουρκία: Η μαντήλα μπαίνει και στο Στρατό - Μετά τη Βουλή, τα Πανεπιστήμια & την Αστυνομία

Την ισλαμική μαντήλα θα μπορούν να φορούν από εδώ και πέρα οι γυναίκες που υπηρετούν στο στρατό της Τουρκίας, καθώς η σχετική απαγόρευση ήρθη από τις αρχές τις χώρας, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το μέτρο αυτό αφορά και τις φοιτήτριες στις στρατιωτικές σχολές, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε εάν αφορά και τις γυναίκες που παίρνουν μέρος σε αποστολές μάχης.

Επικαλούμενο το Υπουργείο Άμυνας, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι γυναίκες, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να φορούν μαντήλα χωρίς σχέδια και στο ίδιο χρώμα με τη στολή, με τρόπο ώστε “να μην καλύπτεται το πρόσωπο”.

Η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ μετά από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχε εφαρμοστεί η άρση της απαγόρευσης της μαντήλας για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε επιτραπεί να φορούν μαντίλα και οι γυναίκες που υπηρετούν στην αστυνομία.

Η Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι προσπαθεί να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία. Μάλιστα επί των ημερών του, εδώ και δύο χρόνια, επετράπη η μαντίλα στα Πανεπιστήμια και στο κοινοβούλιο, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες και τα Λύκεια .

Η απόφαση αυτή απογοήτευσε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ.