Η τρομακτική περιουσία του Πούτιν: 200 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές

Εμφανίζεται μόνο για τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν γενικά κρατά χαμηλό το προφίλ του, όμως δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι ζάμπλουτος, παρά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου ότι έχει μια “κανονική ζωή” με 170.000 δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πανίσχυρος άνδρας έχει στην κατοχή του 20 ακίνητα (ανάμεσά τους και ένα παλάτι), 15 ελικόπτερα, 4 γιότ και 43 αεροπλάνα.

Ήδη από το 2013 ακούγονται για την περιουσία του ότι αγγίζει αστρονομικά ποσά, με το Bloomberg Review να γράφει ότι «με μια απλή αναζήτηση στη Google φτάνουμε σε υπολογισμό μεταξύ 40 και 70 δις περιουσία».

Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2007, ένας αναλυτής, Ρώσος εξόριστος, ο Stanislav Belkovsky είχε αναφέρει σε μια συνέντευξή του στον Guardian και στην Die Welt ότι ο Πούτιν κατέχει το 37% της εταιρείας πετρελαίου Surgutneftgaz καθώς και το 4,5% του πετρελαϊκού γίγαντα Gazprom. Μόνο από την συμμετοχή του στο κεφάλαιο αυτών των εταιρειών, η περιουσία του αντιστοιχεί σε 40 δις δολάρια.

Σε νέα του συνέντευξη το 2012,  ο Belkovsky μιλησε στο Bureau of Investigative of journalism λέγοντας ότι το νούμερο αυτό είχε ήδη αυξηθεί διότι στο μεταξύ οι μετοχές στους δύο αυτούς κολοσσούς είχαν ανέβει. Τότε η εκτίμησή του ήταν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είχε περιουσία «60-70 δις δολάρια». Σημειώνεται πάντως ότι οι ισχυρισμοί του αναλυτή δεν σχολιάστηκαν ποτέ.

Την ίδια χρονιά σε μια έκθεση που έκανε ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης Γιέλτσιν, ο  Boris Nemtsov, παρουσίασε σε έναν κατάλογο όσα περιουσιακά στοιχεία είχε στην κατοχή του ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, ο Πούτιν κατέχει 20 ακίνητα (από τα οποία το ένα είναι παλάτι), 15 ελικόπτερα, 4 γιότ, 43 αεροπλάνα (ανάμεσά τους ένα Airbus και ένα Falcon του Dassault) τα οποία μόνα τους κοστίζουν 1 δις δολάρια. Όπως ανέφερε η έκθεση αυτή, «αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να συγκριθεί με τη ζωή ενός Πέρση πρίγκηπα ή ενός ζάπλουτου ολιγάρχη».

Από την πλευρά του, ο Bill Browder, επικεφαλής του hedge fund «Hermitage Capital Management», ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, εκτιμά ότι η περιουσία του Πούτιν είναι τεράστια και ίσως να “κοντράρεται” με εκείνη του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος κατέχει, επισήμως, πλούτο 72 δις δολαρίων.

Μιλώντας το 2015 στο CNN, ο  Browder είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα δέκα πρώτα χρόνια της ηγεμονίας του Πούτιν συγκεντρώθηκε το περισσότερο χρήμα που μπορούσε να κλαπεί. Ορισμένοι, μεταξύ αυτών και εγώ, πιστεύουν ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ή ένας από τους πλουσιότερους, με εκατοντάδες δις δολάρια περιουσία τα οποία έκλεψε στη Ρωσία. Πιστεύω ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 200 δις δολάρια (…) Όλο αυτό το χρήμα συγκεντρώνεται σε ακίνητα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σε μετοχές ή και σε hedge funds».

Το 2013, η Μόσχα δημοσίευσε τα επίσημα ντοκουμέντα σύμφωνα με τα οποία ο μισθός του Βλάντιμιρ Πούτιν ως Πρόεδρος της Ρωσίας ανερχόταν το 2012 σε 5,8 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή 187.000 δολάρια ή 150.000 ευρώ το χρόνο. Τα ίδια στοιχεία ανέφεραν ότι ήταν κάτοχος ενός φτωχού οικοπέδου, ενός διαμερίσματος και τριών αυτοκινήτων.

Ο Mark Galeotti, καθηγητής στο Institute of International Relations Prague αποκάλυπτε ότι ο Πούτιν είναι κάτοχος του γιοτ Olympia, που εμφανίζεται ως δώρο που του έκανε ο Αμπράμοβιτς.

Επίσης διαθέτει ένα τεράστιο παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, αξίας 700 εκατομμυρίων λιρών. Πρόκειται για το παλάτι στο  Cape Idokopas, το οποίο κατασκευάστηκε το 2010 και είναι για προσωπική χρήση του Πούτιν. Όπως αναφέρει ο καηθγητής, «λένε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι πλησιάζουν, τους σταματούν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας PSS του Πούτιν».