Η Β. Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο - Αντιδράσεις Ιαπωνίας & ΗΠΑ

Για ακόμα μια φορά η Βόρεια Κορέα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς την Κυριακή στις 07:55 τοπική ώρα (00:55 ώρα Ελλάδας), εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Για “επίδειξη δύναμης” έκανε λόγο το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, με αφορμή την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, καθώς πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας το Υπουργείο ανέφερε ότι η εκτόξευση έγινε από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας διανύοντας περί τα 500 χιλιόμετρα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “ο ακριβής τύπος αυτού του βαλλιστικού πυραύλου απομένει να προσδιοριστεί».

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε αρχικά ότι επρόκειτο για δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων. Ωστόσο πηγή από τις ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας ανέφερε στο Reuters ότι επρόκειτο για πύραυλο μέσου βεληνεκούς τύπου Ροντόνγκ ή άλλου τύπου.

Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και ότι η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική», χωρίς να διευκρινίζεται αν θεωρείται ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη.

Το Πεντάγωνο δηλώνει ακόμα ότι οι δυνάμεις του «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

Οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί για τη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν προσπερνά την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Αντιδράσεις Τραμπ και Άμπε

«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος σε κοινές δηλώσεις του με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμπε χαρακτήρισε την πυραυλική δοκιμή ως «εντελώς απαράδεκτη».

ΗΠΑ: Το περιμέναμε

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως η Κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.

Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε ότι η νέα Κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό.

«Αυτό δεν ήταν έκπληξη για την κυβέρνηση Τραμπ», είπε ακόμη. «Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε στιγμές όπως αυτή», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο αξιωματούχος ανέφερε πως ο Τραμπ και οι συνεργάτες του θα ζυγίσουν μια σειρά πιθανών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών κυρώσεων, της ανάπτυξης νέων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν, αλλά και την επίσπευση της ανάπτυξης νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα.