Τραμπ σε Σι Ζιπίνγκ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια Κίνα

Την σταθερή πίστη στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής – Κίνας επαναβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική γραμμή με τον Κινέζο ομόλογο του.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν προσκλήσεις για προσωπική συνάντηση, σε επίσημες επισκέψεις. Την ίδια στιγμή, σχεδόν ταυτόχρονα, στη Νότια Σινική Θάλασσα ένα αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3, κι ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος πλησίασαν επικίνδυνα το ένα στο άλλο, με απόσταση μεταξύ τους σχεδόν 305 μέτρων, ενώ όλα δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό έγινε τυχαία.

Ο Αμερικανός ηγέτης μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε στον Σι Ζιπίνγκ ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την πολιτική της «μιας Κίνας», αν και ο ίδιος σε αντιδιαστολή με αυτή την τοποθέτηση του, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο ν’ ακολουθήσουν την πολιτική της «μιας Κίνας».

Πληροφοριακά, η πολιτική αυτή της «μιας Κίνας» σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την επίσημη διπλωματική θέση του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία, η Κίνα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν.