Έρχεται ο θεσμός του "Σερίφη" και στην Ελλάδα

Με τον θεσμό του «τοπικού αστυνόμου» προσπαθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να καλύψει το κενό που εμφανίζεται σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, όπου καταργήθηκαν οι αστυνομικοί σταθμοί.

Πρόκειται για αστυνομικούς, που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, θα φέρουν μία χαρακτηριστική κονκάρδα στο πέτο με το σήμα της Αστυνομίας, θα εγκατασταθούν σε έδρες Δήμων και κοινοτήτων, όπου δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα ή Σταθμός και θα γίνουν ο σύνδεσμος της τοπικής κοινωνίας με την Αστυνομία.

Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 32 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη, όπως στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του “τοπικού αστυνόμου” είναι να επιλαμβάνεται και να διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης τους, τη συνδρομή της υπηρεσίας του.

Επίσης, θα ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και θα προβαίνει στις άμεσες, επείγουσες προανακριτικές πράξεις, θα συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά θα κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία. Θα ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα, θα υποβάλλει καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου, θα ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΛΑΣ και θα αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.