Ο Τραμπ επιβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία σε τηλεφώνημά του με τον Ερντογάν

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Τουρκία ως στρατηγικό συνεργάτη και σύμμαχο του ΝΑΤΟ και την κοινή δέσμευση των δύο χωρών να καταπολεμήσουν τη τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια 45λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη συνεισφορά της Τουρκίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος ωστόσο στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών δεν συζητήθηκαν «καυτά» ζητήματα όπως το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και οι αμερικανικές σχέσεις με το Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν διαταραχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητάει από την κυβέρνηση Ομπάμα να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο να θέλει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα.

Μάλιστα σε συνέντευξη πάντως που είχε παραχωρήσει ο Ντ. Τραμπ στην εφημερίδα «The New York Times» τον περασμένο Ιούλιο είχε επαινέσει τον Ταγίπ Ερντογάν για τους χειρισμούς του στην υπόθεση αυτή. Ωστόσο ένα ζήτημα όπου παρατηρούνται διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εκείνο της υποδοχής μεταναστών με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέτει σε εφαρμογή διάταγμα που απαγορεύει στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών την είσοδο στις ΗΠΑ και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να γράφει στις 29 Ιανουαρίου στο Twitter ότι «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία».