Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπλοκάρει τον Τραμπ - Αίρει την ανάκληση της βίζας

Ανατροπή-έκπληξη στο διάταγμα για τους πρόσφυγες, ένα από τα πρώτα που υπέγραψε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ, επιφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς με χθεσινή απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάλτ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε πολίτες που έχουν βίζα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση.

«Ανατρέψαμε την προσωρινή ανάκληση της βίζας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της ομοσπονδιακής εκτελεστικής υπηρεσίας δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους (η οποία ισοδυναμεί με το υπουργείο Εξωτερικών άλλων χωρών).

Τα θεσμικά αντίβαρα των Η.Π.Α δείχνουν να “συστρατεύονται” απέναντι στην άστατη πολιτική που δείχνει να ακολουθεί ο νέος πρόεδρος της υπερδύναμης, με παράλληλη ανακοίνωση και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας της Αμερικής, που αναφέρει ότι θα άρει την απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες εκείνες που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα και θα αρχίσει εκ νέου τον έλεγχό τους, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες – προ του διατάγματος –  διαδικασίες.

Βέβαια, το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα επείγουσα δικαστική εντολή, για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή του Σιάτλ, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Με 60.000 βίζες να έχουν ανακληθεί, βάσει του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ που απαγόρευσε την είσοδο στους πολίτες επτά κρατών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, φαίνεται να δημιουργείται εσωτερικός πονοκέφαλος στους μηχανισμούς της αμερικανικής κρατικής διοίκησης.

Το προεδρικό διάταγμα απαγόρευσε παροδικά για 90 ημέρες την είσοδο στη χώρα πολιτών από το  Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρίας και την Υεμένη.

Πάντως, η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν άκρως επιθετική δηλώνοντας πως θ’ ανατραπεί η απόφαση του γελοίου δικαστή!