Επίθεση στο Λούβρο: Οι έρευνες οδηγούν σε έναν 29χρονο Αιγύπτιο

Σε έναν 29 χρονο Αιγύπτιο ο οποίος είχε αφιχθεί στην Γαλλία πριν από μια εβδομάδα με τουριστική βίζα επικεντρώνονται οι έρευνες των γαλλικών αρχών την ώρα που το μουσείο του Λούβρου ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι σήμερα τις πύλες του στο κοινό, μετά την χθεσινή επίθεση με ματσέτα εναντίον Γάλλων στρατιωτικών.

Ακόμη δεν έχει «εξακριβωθεί επισήμως», η ταυτότητά του έκανε γνωστό χθες το βράδυ ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν ώστοσο όπως επισήμανε οι έρευνες που διεξήχθησαν στο κινητό τηλέφωνό του, στα ευρωπαϊκά αρχεία με τις θεωρήσεις εισόδου και σε διαμέρισμα στο πολύ σικ 8ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού, οδηγούν σ’ έναν άνδρα που εισήλθε νομίμως στη Γαλλία στις 26 Ιανουαρίου με πτήση προερχόμενη από το Ντουμπάι.

«Οι έρευνες αυτές επέτρεψαν να επικεντρώσουμε σ’ ένα άτομο ηλικίας 29 ετών και αιγυπτιακής εθνικότητας. Η φωτογραφία που υπάρχει στο αρχείο Visa Bio αντιστοιχεί σ’ αυτή του δράστη της επίθεσης», δήλωσε ο κ. Μολέν και πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα πρέπει «να προσδιορίσουν τα κίνητρα του δράστη και να αποκαλύψουν αν έδρασε μόνος και αυτοβούλως ή αντιθέτως κατόπιν οδηγιών».

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε υπογραμμίσει ότι πρόκειται για «μια πράξη της οποίας ο τρομοκρατικός χαρακτήρας δεν αμφισβητείται».

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση θέτουν επίσης ερωτήματα για τα μηνύματα στο Twitter που έγραψε σε έναν λογαριασμό στα αραβικά στο όνομα του ταυτοποιημένου Αιγύπτιου, του Αμπντάλα Ελ Χαμάμι. ερικά λεπτά πριν την επίθεση καμιά δεκαριά μηνύματα εστάλησαν από τις 10:27 έως τις 10:34 (ώρα Ελλάδας).

«Στο όνομα το Αλλάχ (…) για τους αδελφούς μας στη Συρία και τους μαχητές» διαβάζει κανείς σ’ ένα απ’ αυτά και ένα λεπτό αργότερα ένα μήνυμα στο οποίο γίνεται αναφορά στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Μια ματσέτα σε κάθε χέρι»

Η έρευνα επέτρεψε να χαραχτεί η διαδρομή που ακολούθησε στο Παρίσι, όπου έφθασε στις 26 Ιανουαρίου με τουριστική βίζα. Την επομένη μίσθωσε ένα αυτοκίνητο και στις 28 Ιανουαρίου αγόρασε με μετρητά από ένα οπλοπωλείο δύο ματσέτες «40 εκατοστών η καθεμιά».

Μ’ αυτές τις δύο ματσέτες επιτέθηκε την Παρασκευή γύρω στις 10:50 (ώρα Ελλάδας) σε τέσσερις στρατιωτικούς στην είσοδο της πολύ τουριστικής γκαλερί του Καρουζέλ του Λούβρου, που προσφέρει πρόσβαση στο πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου.

Φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι με σταμπαρισμένη μια νεκροκεφαλή και «οπλισμένος με μια ματσέτα σε κάθε χέρι, με τα μπράτσα υψωμένα και διπλωμένα πίσω από το κεφάλι», «όρμησε πάνω τους φωνάζοντας ‘Αλλάχ Άκμπαρ’» και «χτύπησε στο κεφάλι έναν πρώτο στρατιωτικό».

Αφού επιχείρησε αρχικά να απωθήσει τον δράστη χωρίς να χρησιμοποιήσει το όπλο του, ένας δεύτερος στρατιώτης πυροβόλησε τέσσερις φορές και τον τραυμάτισε «πολύ σοβαρά» στην κοιλιακή χώρα. Από νοσοκομειακή πηγή έγινε γνωστό πως η κατάστασή του έχει «σταθεροποιηθεί». Ο δράστης έφερε επίσης ένα σακίδιο «που περιείχε μπογιά σε σπρέι».

Ο στρατιώτης που τραυματίσθηκε στο τριχωτό της κεφαλής μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει ότι η υγεία του «πηγαίνει καλά». Περίπου 1.200 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο ή στην εμπορική γκαλερί παρέμειναν περιορισμένοι για αρκετές ώρες, όσο οι πυροτεχνουργοί βεβαιώνονταν πως το σακίδιο του δράστη δεν περιείχε εκρηκτικά. Το μουσείο άνοιξε και πάλι σήμερα στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).