Σκληρό μπρα ντε φερ Τραμπ-δικαιοσύνης για το διάταγμα- "Φρένο" του βάζει ομοσπονδιακός δικαστής

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το μπρα ντε φερ μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής δικαιοσύνης καθώς χθες ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Σιατλ μπλόκαρε προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που Αμερικανού προέδρου που στοχοποιεί επτά χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ».

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει αρχικά «σκανδαλώδη» τη δικαστική απόφαση, ενώ λίγο αργότερα εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία απουσιάζει αυτός χαρακτηρισμός. Κατά της απαγόρευσης έχουν επίσης αποφανθεί και πολλοί ακόμη ομοσπονδιακοί δικαστές και άλλων Πολιτειών, ωστόσο μεγαλύτερη ανταπόκριση παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

Ο Δηνοκρατικός Μπομπ Φέργκιουσον δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι «το Σύνταγμα νίκησε σήμερα», και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.

Τη Δευτέρα ο κ. Φεργκιουσον είχε καταθέσει προσφυγή για να ακυρώσει σημεία κλειδιά του προεδρικού διατάγματος, το οποίο κλείνει για τέσσερις μήνες τα σύνορα των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες και για τρεις μήνες στους πολίτες επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) ενώ επ’ αόριστη είναι ηΗ απαγόρευση που επιβάλλεται στους Σύρους. Στην προσφυγή του ο Φέργκιουσον υποστηρίζει πως η απαγόρευση που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους επειδή στοχεύει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι έκανε λόγο για μια «λαμπρή νίκη», ωστόσο προειδοποίησε πως η μάχη για την απόσυρση της απαγόρευσης δεν έχει τελειώσει. Την παραπάνω άποψη συμερίζεται και ο Μπομπ Φέργκιουσον, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN υποστήριξε πως «δεν θα του προξενούσε έκπληξη» αν αυτό το μπρα-ντε-φερ τελείωνε «στο Ανώτατο Δικαστήριο».