Μνήμες θανάτου στο Παρίσι: Επίθεση με ματσέτα από άνδρα που φώναζε "Αλλάχου Άκμπαρ" (φωτό-video)

Τις εφιαλτικές μνήμες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Γαλλία “ξύπνησε” η επίθεση στο Λούβρο που σημειώθηκε περίπου στις 10:00 πρωί της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου, όταν ένας άνδρας φωνάζοντας “Αλλάχου Άκμπαρ” (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) επιτέθηκε με μαχαίρι σε βάρος ενός στρατιώτη.

Αμέσως ένας άλλος στρατιώτης τον πυροβόλησε «τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην κοιλιά», ενώ ο συνάδελφός του τραυματίσθηκε ελαφρά στο κεφάλι, σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Καντό, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης δέχτηκε πέντε σφαίρες.

Ο στρατιώτης που δέχθηκε την επίθεση «χρειάστηκε απλά πέντε ράμματα στο τριχωτό της κεφαλής», ανέφεραν ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο που έχει μεταφερθεί.

Πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία ανέφερε ότι το σκηνικό σημειώθηκε όταν ο δράστης προσπάθησε να μπει στο μουσείο του Λούβρου, ο οποίος είχε μαζί του ένα σακίδιο πλάτης. Ο στρατιώτης του απαγόρευσε την είσοδο κι εκείνος έβγαλε μαχαίρι. Αφού τραυμάτισε ελαφρά τον στρατιώτη, επενέβη ο συνάδελφός του.

Φωτογραφία ντοκουμέντο: Η στιγμή που τραυματίζεται ο δράστης

«Αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από ένα άτομο που ήταν φανερά επιθετικό και αποτέλεσε άμεση απειλή και τα σχόλια του οποίου μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει ένα τρομοκρατικό επεισόδιο», δήλωσε ο Καντό μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Υπήρχε και ένα δεύτερο άτομο που συμπεριφερόταν ύποπτα και το οποίο τέθηκε επίσης υπό κράτηση, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο άτομο αυτό και την επίθεση», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο Μισέλ Καντό υπογράμμισε ότι στη βαλίτσα που κρατούσε ο ένοπλος δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Ως “τρομοκρατική κατά τα φαινόμενα” χαρακτήρισε την επίθεση από την πλευρά του ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ: Η ενέργεια αυτή στην καρδιά του Παρισιού πραγματοποιήθηκε “προφανώς στο πλαίσιο μιας απόπειρας επίθεσης τρομοκρατικού χαρακτήρα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για “ένα πλαίσιο απειλής που παραμένει εξαιρετικά υψηλό”.

Η περιοχή γύρω από το μουσείο εκκενώθηκε και αποκλείστηκε άμεσα. Στο σημείο έσπευσαν πολλοί αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσης για λόγους ασφαλείας έκλεισε για το κοινό ο σταθμός του μετρό «Palais Royal – Musée du Louvre».

Από την πλευρά του το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στο Twitter: «Σοβαρό περιστατικό δημόσιας ασφάλειας βρίσκεται σε εξέλιξη στη συνοικία του Λούβρου στο Παρίσι, προτεραιότητα στην επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και πρώτων βοηθειών».

tweet-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85

Την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό μέσα στο μουσείο βρίσκονταν περίπου 250 άτομα, ενώ συνολικά σχεδόν 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραμείνουν υπό περιορισμό για την ασφάλειά τους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Δευτερόλεπτα μετά την επίθεση, ο κόσμος μέσα στο Λούβρο ενημερώθηκε από τα μεγάφωνα, ωστόσο δεν σημειώθηκε πανικός εκτός από κάποια παιδάκια που προφανώς φοβήθηκαν και έβαλαν τα κλάματα, βλέποντας τους φρουρούς να κατευθύνουν τον κόσμο ώστε να μείνει συγκεντρωμένος και μακριά από τα παράθυρα.

“Είδαμε τους πελάτες μέσα στην αίθουσα που έτρεχαν, αμέσως καταλάβαμε πως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Τρέξαμε, βγήκαμε έξω. Σκεφτήκαμε τη ζωή μας, είδαμε τον θάνατο να έρχεται μ’ όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, φοβηθήκαμε αληθινά”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εργαζόμενη σε εστιατόριο μέσα στην γκαλερί του Λούβρου.

Για την υπόθεση, η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία του Παρισιού άρχισε έρευνα.

Φωτογραφίες από το Twitter