Σε αναβρασμό οι ΗΠΑ: Λαοθάλασσα στις διαδηλώσεις κατά του διατάγματος Τραμπ

Μετά την υπογραφή διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους μετανάστες και πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται

Το διάταγμα που εξέδωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για πολίτες 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν, Συρίας και Υεμένης), αλλά και για πρόσφυγες συνολικότερα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βγουν στις πόλεις των  ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του ξενοφοβικου διατάγματος.

Οι αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο ήταν έντονες, τόσο από πολιτικά πρόσωπα όσο και από απλούς πολίτες.

Την Κυριακή το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, με κατεύθυνση προς τον Λευκό Οίκο. Κρατώντας αμερικανικές σημαίες και αυτοσχέδια πλακάτ διαμαρτύρονταν για το διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση αλλά και για την απόφασή του να ανεγείρει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

«Ντροπή», «Οχι μίσος, όχι φόβος», «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ», «Όχι απαγόρευση, όχι τείχος» ήταν μόνο μερικά από όσα αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν στα χέρια τους οι διαδηλωτές.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στη Βοστώνη, στο Μαϊάμι (στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης), στη Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, στο Χιούστον, στο Ντιτρόιτ, στο Λος Αντζελες, στην Ατλάντα κ.α.

 Oυάσινγκτον

 Σιάτλ

Βοστώνη

Nέα Υόρκη

Περίπου 8.000 άτομα έφτασαν στα σκαλοπάτια του αμερικανικού Καπιτωλίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles στη βόρεια Βιρτζίνια, κοντά στη Ουάσιγκτον, περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, εκατοντάδες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία φωνάζοντας το σύνθημα «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος με δήλωσή του την Κυριακή, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες) για όλες τις χώρες μόλις εφαρμοστούν ασφαλείς πολιτικές τις επόμενες 90 μέρες. «Για να το ξεκαθαρίσουμε, αυτή δεν αποτελεί μουσουλμανική απαγόρευση, όπως αναφέρουν παραπλανητικά τα ΜΜΕ. Αυτό δεν έχει σχέση με θρησκεία – έχει σχέση με τρομοκρατία και με το να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή» ανέφερε ο Τραμπ.

Οι διαδηλώσεις κατά του ξενοφοβικού και συλλήβδην αντι-μωαμεθανικού διατάγματος Τραμπ εντείνονται στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στους επώνυμους που διαμαρτύρονται είναι και η Τσέλσι Κλίντον, κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι.