Πυροβολισμοί σε τζαμί στον Καναδά- 6 νεκροί και 8 τραυματίες

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οχτώ τραυματίστηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά από πυρά ενόπλων που επιτέθηκαν σε τζαμί.

Σύμφωνα με το Reuters οι πυροβολισμοί ακούστηκαν γύρω στις 20.00 τοπική ώρα στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Sainte-Foy και στο τζαμί υπήρχαν περίπου 40 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ένοπλοι εισήλθαν στο τζαμί, όπου διεξαγόταν η βραδινή προσευχή ανοίγοντας πυρ.

dead-qebek

Με ανάρτησή της στο Twitter, η αστυνομία του Κεμπέκ γνωστοποίησε ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις του τεμένους βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ αυτό, έχει εκκενωθεί.

«Ο ένας ένοπλος πυροβολούσε και φώναζε Allahu Akbar», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Canada ένας επιζών της επίθεσης. «Οι σφαίρες έβρισκαν ανθρώπους που ήταν εκεί για να προσευχηθούν, άνθρωποι που προσεύχονταν, έχασαν τη ζωή τους», συμπλήρωσε ο επιζών από την επίθεση στο τζαμί στην καναδική πόλη.

«Μία σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου», συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δράστες μιλούσαν και πολύ καλά γαλλικά.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα καναδικά ΜΜΕ, η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει τη σύλληψη δύο ατόμων ως ύποπτα για την επίθεση χωρίς να αποκλείει την ύπαρξη και τρίτου.

qur-708

Ανακοίνωση Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε την επίθεση κατά του τεμένους στο Κεμπέκ, ως “τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων.”

“Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων σ’ ένα κέντρο προσευχής και καταφυγίου,” δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Τριντό.

qyyyyy

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τέμενος έγινε στόχο και στο παρελθόν και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όταν άγνωστοι άφησαν από έξω ένα κεφάλι γουρουνιού. Εβδομάδες αργότερα, μία ισλαμοφοβική επιστολή διανεμήθηκε στην περιοχή. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του τεμένους, είπε σε εφημερίδα του Έντμοντον ότι το τζαμί δεν είχε δεχτεί πρόσφατα απειλές. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση με τους γείτονες, με την κοινότητα» είπε. «Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός -και σήμερα έχουμε αυτό το δραματικό γεγονός», συμπλήρωσε.