ΓΕΕΘΑ: Γνώριζε για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια- Παραβίασαν ελληνικά χωρικά ύδατα

Το επεισόδιο  που εκτυλίχθηκε στα Ίμια τη Κυριακή το πρωί, 29 Ιανουαρίου, όπου μια τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει τη βραχονησίδα έχει προκαλέσει σάλο και αποτελεί πρώτο θέμα τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τόσο ο τηλεοπτικός σταθμός “Alpha” όσο και το “Star” η κίνηση αυτή της Άγκυρας στο Αιγαίο παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα καμία ¨έκπληξη” δεν προκάλεσε στην Ελλάδα. Το ΓΕΕΘΑ γνώριζε από το Σάββατο ότι οι Τούρκοι θα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο και γι αυτό τον λόγο ήταν στην περιοχή η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και άλλα σκάφη του Λιμενικού.

Να σημειώσουμε ότι το  περιστατικό έλαβε χώρα 21 χρόνια μετά την κρίση στα Ιμια, το 1996 όπου οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ήταν σε τεντωμένο σχοινί. Καθώς επίσης  δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αυτή η πρόκληση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών, που την επομένη του πραξικοπήματος είχαν έρθει στην Ελλάδα με ελικόπτερο  αναζητώντας άσυλο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αναζωπυρώσει έναν νέο κύκλο έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία και για αυτό τον λόγο η αντίδρασή της ήταν ψύχραιμη.

akar1

Η ανακοίνωση που  εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ για την τουρκική πρόκληση:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11:00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».