O Τραμπ έβαλε... φρένο στους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες

Διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για τη μετεγκατάσταση θυμάτων ένοπλων συρράξεων υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λίγες ημέρες αφότου μετακόμισε στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε δημιουργηθεί με νόμο που ενέκρινε το Κογκρέσο το 1980 και επέτρεψε σε περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπους να μετοικήσουν στις ΗΠΑ. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, «για την προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ», προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος, καθώς και το πάγωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία, απαγορεύεται η είσοδος οριστικά με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των ΗΠΑ οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας».

Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι ΗΠΑ έδιναν ιδιαίτερο βάρος στην ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο καθώς το 2015 οι αμερικανικές αρχές μετεγκατέστησαν στο έδαφός τους το 64% του συνόλου των προσφύγων που πρότεινε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε κάθε κυβέρνηση ενώ για το οικονομικό έτος 2016 οι ΗΠΑ, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχθηκαν 84.994 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 10.000 και πλέον Σύρων.

Από την πλευρά του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ επιδιώκει για την φετινή χρονιά (2017) να υποδεχθεί η χώρα του λιγότερους από τους μισούς δηλαδή όχι περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε παγώσει στο παρελθόν για τρεις μήνες, αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως υπενθυμίζει το κέντρο Pew.