Σουλτς: Ο απόλυτος αντίπαλος της Μέρκελ για την Καγκελαρία

Σε επικίνδυνο αντίπαλο της Άγκελα Μέρκελ έχει αναδειχθεί ο Μάρτιν Σουλτς, με τον γερμανικό Τύπο να θεωρεί ως πολύ πιθανό σενάριο την επικράτηση του πρώην Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ARD, η επί 12 χρόνια Καγκελάριος της Γερμανίας βλέπει τη δημοτικότητά της να κατρακυλά στο 43% από το 57% έχοντας απέναντί της τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συγκεντρώνει 36%, ωστόσο η τάση του είναι ξεκάθαρα ανοδική.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι Γερμανοί πολίτες εκτιμούν ότι ο Σουλτς θα καταφέρει να γεφυρώσει με τις πολιτικές του μεθοδεύσεις το χάσμα μεταξύ του κεντροαριστερού SPD και του κεντροδεξιού CDU.

Ο γερμανικός λαός νιώθει ούτως ή άλλως την ανάγκη να βρει στο πρόσωπο ενός πραγματικού αντιπάλου της Μέρκελ έναν ηγέτη με χαρακτηριστικά που θα απομακρύνουν τη χώρα από την ακροδεξιά εναλλακτική. O Σουλτς διατηρεί εκ των πραγμάτων ένα προφίλ που είναι πιο χρήσιμο για μία Ευρώπη ενωμένη, δυνατή και συνδεδεμένη με τη Βρετανία. Αυτό είναι, άλλωστε, το ζητούμενο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών να οδηγήσουν στην αποφυγή του Brexit και όχι στη δραματική -για το μέλλον της Ηπείρου- υλοποίησή του.

Δεδομένες θεωρούνται και οι συμμαχίες που θα δυναμώσουν μεταξύ του SPD και του πιο συνεργάσιμου Σουλτς με τους «πράσινους», αλλά και το αριστερό De Linke, την ώρα που η Μέρκελ διατηρεί πολιτικές «φιλίες» μόνο με τους φιλελεύθερους του FDP. Οι δημοσκοπήσεις έρχονται οκτώ ολόκληρους μήνες πριν από τις εκλογές, αλλά αποτυπώνουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.