Ιταλία: Τρία κουταβάκια ανασύρθηκαν ζωντανά από το ξενοδοχείο (φωτό)

Την τύχη με το μέρος τους είχαν τρία μικρά σκυλάκια που εγκλωβίστηκαν κάτω από τόνους χιονιού στο ξενοδοχείο Rigopiano της ιταλικής πόλης Πεσκάρα. Τα σκυλάκια που ανασύρθηκαν ζωντανά είναι τα παιδιά των δυο μεγάλων σκύλων ράτσας Παστόρε Αμπρουτσέζε, οι οποίοι εντοπίσθηκαν σε καλή κατάσταση στο χωριό Φαρίντολα, την περασμένη Πέμπτη.

Το γεγονός αυτό αναπτερώνει τις ελπίδες των διασωστών, ότι ακόμη κι αν έχουν περάσει πέντε ολόκληρες ημέρες μπορούν ακόμη να εντοπιστούν κι άλλοι επιζώντες. Εν τω μεταξύ από το απόγευμα της Δευτέρας χρησιμοποιούνται εκσκαφείς για έρευνες και στο πίσω μέρος του κτιρίου.

Παράλληλα, έντονες είναι οι αντιδράσεις συγγενών των ανθρώπων που αγνοούνται, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό αναφορικά με την κινητοποίηση τόσο της Νομαρχίας, όσο και της Πολιτικής Προστασίας πριν η χιονοστιβάδα καταπλακώσει το ξενοδοχείο, καθώς οι διαχειριστές του είχαν ζητήσει εκχιονιστικά μηχανήματα. Επίσης καταγγέλλουν το γεγονός ότι δεν έγινε πιστευτή η πρώτη αναφορά για την τραγωδία από το πρώτο τηλεφώνημα που έγινε.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία μετρά τις πληγές της από τον “χορό” των Ρίχτερ που έχει συγκλονίσει τη χώρα, αλλά και από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με τις ζημιές να ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου 13.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Eνωση, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την μεριά της, είχε αφήσει πρόσφατα να διαρρεύσει ότι η Ιταλία θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες, διότι η σχέση ελλείμματος-AΕΠ της κρίνεται υψηλότερη από το ανώτερο συμφωνημένο όριο, κατά ποσοστό 0,2%.